Klassisk murkelsås – Recept

Murklor är ljuvliga delikatesser och likaså murkelsås, men man måste vara varsam då murklan är en giftig svamp. Alla murklor man äter ska ha kokats minst två gånger i rikligt med vatten (1 del svamp och 3 delar vatten) i minst fem minuter och sköljas väl i rikligt med vatten efter varje kokning innan man påbörjar något recept med dem. När du kokar ska du även undvika ångorna.

  • Murklor är klassade som giftiga. Alla murklor man äter ska ha kokats minst två gånger i rikligt med vatten (1 del svamp och 3 delar vatten) i minst fem minuter och sköljas väl i rikligt med vatten efter varje kokning innan man påbörjar något recept med dem. När du kokar ska du även undvika ångorna.

Ingredienser

  • 55 g torkade murklor, gärna små
  • 3 msk. osaltat smör
  • 1/2 dl finhackad schalottenlök
  • 1 stor vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 dl vitvin
  • 2 dl matgrädde
  • salt
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk tunt skivad färsk gräslök
  • 1 msk timjan
  • Nymalen svartpeppar

Instruktioner

  1. Låt 2 dl vatten koka upp i en liten kastrull över hög värme. Slå av värmen när det börjar bubbla, och tillsätt då murklorna, samtidigt som du sätter på locket på kastullen. Låt sedan stå i 30 minuter (obs: utan att den står på den varma plattan).
  2. Lyft ut murklorna ur kastrullen och tryck försiktigt på dem med en sked för att pressa bort överflödig vätska. Skär alla stora murklor i hälften och lägg svampen åt sidan. Sila vattnet i kastrullen genom en sil (gärna med ett kaffefilter) och för sedan vattnet tillbaka till den (rensköljda) kastrullen.
  3. Över medelhög värme, koka ned vattnet till 1 dl, vilket bör ta cirka 10 minuter.
  4. Smält smöret i en annan kastrull över medelvärme. Tillsätt schalottenlök och stek under aktiv omrörning tills den är mjuk och gyllenbrun, vilket bör ta 2 minuter.
  5. Tillsätt vitlök och stek i 1 minut till, tillsätt sedan murklorna du tidigare lade åt sidan. Sänk värmen till låg och stek, med aktiv omrörning, tills de är uppvärmda, vilket tar ca 2 minuter.
  6. Tillsätt vitvin till kastrullen med murklorna och öka värmen för att koka upp. Koka tills blandningen börjar bli torr (8 till 10 minuter). Tillsätt den reducerade vattenvätskan, grädden och 1/2 tsk salt. Låt sjuda tills såsen tjocknar något, cirka 10 minuter.
  7. Tillsätt citronsaft och örter och smaka av med salt och peppar. (Du kan hålla såsen varm i upp till 30 minuter innan servering.)
murkelsås banner

Klassisk murkelsås

Murklor är ljuvliga delikatesser och likaså murkelsås, men man måste vara varsam då murklan är en giftig svamp. Alla murklor man äter ska ha kokats minst två gånger i rikligt med vatten (1 del svamp och 3 delar vatten) i minst fem minuter och sköljas väl i rikligt med vatten efter varje kokning innan man påbörjar något recept med dem. När du kokar ska du även undvika ångorna.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter

Ingredienser
  

  • 55 g torkade murklor gärna små
  • 3 msk smör
  • 1/2 dl finhackad schalottenlök
  • 1 st stor vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 dl vitvin
  • 2 dl matgrädde
  • salt
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk tunt skivad färsk gräslök
  • 1 msk timjan
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Låt 2 dl vatten koka upp i en liten kastrull över hög värme. Slå av värmen när det börjar bubbla, och tillsätt då murklorna, samtidigt som du sätter på locket på kastullen. Låt sedan stå i 30 minuter (obs: utan att den står på den varma plattan).
  • Lyft ut murklorna ur kastrullen och tryck försiktigt på dem med en sked för att pressa bort överflödig vätska. Skär alla stora murklor i hälften och lägg svampen åt sidan. Sila vattnet i kastrullen genom en sil (gärna med ett kaffefilter) och för sedan vattnet tillbaka till den (rensköljda) kastrullen.
  • Över medelhög värme, koka ned vattnet till 1 dl, vilket bör ta cirka 10 minuter.
  • Smält smöret i en annan kastrull över medelvärme. Tillsätt schalottenlök och stek under aktiv omrörning tills den är mjuk och gyllenbrun, vilket bör ta 2 minuter.
  • Tillsätt vitlök och stek i 1 minut till, tillsätt sedan murklorna du tidigare lade åt sidan. Sänk värmen till låg och stek, med aktiv omrörning, tills de är uppvärmda, vilket tar ca 2 minuter.
  • Tillsätt vitvin till kastrullen med murklorna och öka värmen för att koka upp. Koka tills blandningen börjar bli torr (8 till 10 minuter). Tillsätt den reducerade vattenvätskan, grädden och 1/2 tsk salt. Låt sjuda tills såsen tjocknar något, cirka 10 minuter.
  • Tillsätt citronsaft och örter och smaka av med salt och peppar. (Du kan hålla såsen varm i upp till 30 minuter innan servering.)
Keyword murkelsås

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning