I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på klarbärssaft!
Klarbär liknar små körsbär, som är en sorts surkörsbär. Om ni har ett träd som ger klarbär, varför då inte göra en god klarbärssaft på bären? Jag smaksätter med lite vaniljsocker och tycker denna klarbärssaft blir riktigt god! Så här gör du!
Jag gillar denna klarbärssaft när man har som mest klarbär i trädgården. Det är en frisk och svalkande smak under sommarmånaderna som jag varmt rekommenderar.
Jag gillar inte att ha onödiga konserveringsmedel i min saft, så jag fryser in den klarbärssaft jag inte använder inom närtid.
Det är starkt rekommenderat att sterilisera flaskorna som man använder till sin saft. Här är en guide jag skrivit om hur man steriliserar burkar och flaskor!
Receptet - Så gör du:
Klarbärssaft
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 kg klarbär
- 6 dl vatten
- 5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
Instruktioner
- Plocka rent och skölj rent klarbären i ett durkslag.
- Lägg de rentvättade klarbären i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt vattnet samt sockret och vaniljsockret.
- Koka upp med ett lock på kastrullen eller grytan, och låt sedan saften sjuda på medelhög värme i cirka 15 minuter. Skumma av eventuellt skum som uppkommer med en sked eller slev.
- Sila rent och häll upp klarbärssaften på steriliserade flaskor.
- Njut av din klarbärssaft!
Ljuvligt god och lättgjord klarbärssaft som smakar som den min mormor gjorde på 50-talet…Sommar!
Till jul tar jag fram ur frysen och gör saftsås till ris á la Malta. Gott!