I denna artikel ger jag mitt bästa recept på kikärtsgryta med curry!
Denna hälsosamma veganska currykikärtsgryta med ris, tomater och kokosmjölk tar under en timme att laga, med i princip bara enkla ingredienser som hittas i de flesta skafferier!
Saknar du några av de mer ovanliga kryddorna, går det nog bra att hoppa över dem.
Det här var så enkelt och gott att göra. Vi serverade det över ris och det är enkelt att dubbla mängderna till ett större sällskap eller till fler portioner. Jättepraktisk gryta att förbereda som matlådor.
Servera gärna din kikärtsgryta med curry direkt när den är klar, gärna toppad med färsk koriander och en skvätt färsk limejuice.
Rester kan förvaras i kylen i upp till 5 dagar eller frysas i upp till 2 månader.
I detta recept används kokosmjölk som kommer i en burk, alltså inte den kylda varianten!
Receptet - Så gör du:
Kikärtsgryta med curry
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 msk olivolja
- 2 st gula lökar, fint skivade
- 2 st vitlöksklyftor, krossade
- 400 g burk plommontomater
- 400 ml burk kokosmjölk
- 400 g burk kikärter, avrunna och sköljda
- valfritt: 1 tsk garam masala
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk mald koriander
- 2 st stora tomater, uppskurna i fjärdedelar
- ½ st liten förpackning koriander, grovt hackad
- kokt basmatiris, att servera
Instruktioner
- Hetta upp 1 msk olivolja i en stor panna och tillsätt 2 fint skivade lökar. Bryn tills lökarna mjuknat, ca 10 min.
- Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk garam masala, 1 tsk gurkmeja och 1 tsk mald koriander och rör sedan om. Bryn i 1-2 minuter, häll sedan i en 400g burk plommontomater, bryt upp med en träslev och låt puttra i 10 minuter.
- Häll i en 400 ml burk kokosmjölk och krydda. Koka upp och låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter tills såsen har tjocknat.
- Häll i en avrunnen och sköljd burk kikärter på 400 g och 2 stora tomater i fjärdedelar och värm upp. Strö över grovhackad koriander från ½ liten förpackning och servera med fluffigt ris.