Karlssons frestelse (Skinkjansson) – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på Karlssons frestelse (Skinkjansson).

Om du inte gillar ansjovis så kanske Karlssons frestelse är något för dig! Karlssons frestelse kallas också Skinkjansson (eller Janssons frestelse med skinka), och är alltså en Janssons frestelse med skinka istället för ansjovis.

Det är lite av en svenskt tradition att till jul, påsk, och midsommar servera en typiskt traditionell potatisgratäng. Detta är en sådan gratäng som innehåller skinka!

Jag har barn i familjen som föredrar skinka framför ansjovis. Därför har vi alltid gjort en Karlssons frestelse framför en Janssons! Njut av detta recept på Karlssons och hoppas ni får en trevlig måltid!

Detta recept har julskinka eller kokt eller rökt skinka som bas. Fungerar som bufféportioner eller också som en måltid i sig själv, då är detta recept ungefär 4 portioner.

Ingredienser (8 bufféportioner)

  • 350 g skivad eller tärnad julskinka, eller kokt skinka
  • smör till att steka lök och skinka med
  • 2 gula lökar, skivade
  • 1 kg potatis, skalad och skivad i strimlor (helst mjölig)
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk kryddpeppar, malen
  • 1,5 msk dijonsenap
  • 0,75 dl ströbröd
  • 3 msk smör (till att klicka ovanpå gratängen)

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 180°C.
  2. Skiva löken fint och strimla eller skär upp skinkan i kuber.
  3. Tillsätt smöret till en stekpanna och fräs löken i smöret till den är genomskinlig. Tillsätt kryddpeppar och ha sedan ner skinkan i stekpannan tillsammans med löken. Fräs i 2 minuter till.
  4. Skala och tvätta potatisen och strimla den i fina strimlor.
  5. Ta fram en ugnssäker form i vilken du varvar potatisstrimlor med skink- och lökblandningen från stekpannan.
  6. Ta fram en skål och gör en blandning av mjölk, grädde, dijonsenap, och kryddor, och häll denna blandning i ugnsformen.
  7. När din gratäng är färdigbyggd, strö över ströbrödet och klicka ut smöret ovanpå gratängen.
  8. Grädda i ugnen i ca 1 timme och 10 minuter.
  9. Njut!
Karlssons frestelse

Karlssons frestelse (Skinkjansson)

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på Karlssons frestelse (Skinkjansson). Om du inte gillar ansjovis så kanske Karlssons frestelse är något för dig! Karlssons frestelse kallas också Skinkjansson (eller Janssons frestelse med skinka), och är alltså en Janssons frestelse med skinka istället för ansjovis.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 t 15 minuter
Total tid 1 t 30 minuter
Portioner 8 bufféportioner

Ingredienser
  

  • 350 g skivad eller tärnad julskinka, eller kokt skinka
  • smör till att steka lök och skinka med
  • 2 st gula lökar, skivade
  • 1 kg potatis, skalad och skivad i strimlor (helst mjölig)
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk kryddpeppar, malen
  • 1,5 msk dijonsenap
  • 0,75 dl ströbröd
  • 3 msk smör (till att klicka ovanpå gratängen)

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 180°C.
  • Skiva löken fint och strimla eller skär upp skinkan i kuber.
  • Tillsätt smöret till en stekpanna och fräs löken i smöret till den är genomskinlig. Tillsätt kryddpeppar och ha sedan ner skinkan i stekpannan tillsammans med löken. Fräs i 2 minuter till.
  • Skala och tvätta potatisen och strimla den i fina strimlor.
  • Ta fram en ugnssäker form i vilken du varvar potatisstrimlor med skink- och lökblandningen från stekpannan.
  • Ta fram en skål och gör en blandning av mjölk, grädde, dijonsenap, och kryddor, och häll denna blandning i ugnsformen.
  • När din gratäng är färdigbyggd, strö över ströbrödet och klicka ut smöret ovanpå gratängen.
  • Grädda i ugnen i ca 1 timme och 10 minuter.
  • Njut!
Keyword Janssons med skinka, Janssons utan ansjovis, Karlssons frestelse, Skinkjansson

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning