Karamelliserad apelsin – Recept

I denna artikel ger jag mitt absolut enklaste och bästa receptet på karamelliserad apelsin. Karamelliserade apelsinskivor är en av de godsaker som du inte tror att du behöver förrän du verkligen behöver dem. Jo, tänk dig att man lägger jättemycket arbete på att göra en fantastisk kaka eller tårta, bara för märka att den där sista lilla detaljen saknas. Eller att man gör chokladpudding hemma, och känner att man bara saknar det där lilla extra? Dessa karamelliserade apelsinskivor räddar alltid dagen!

Karamelliserad apelsin

Dessa karamelliserade apelsiner tar bara cirka 10 minuters förberedelse, och en timmes tillagning, och sedan kan du antingen förvara dem i sirap, eller torka av dem och förvara dem i ett skafferi. Eller så kan du täcka dem i socker så de blir godisar, och ge bort dem som inflyttningspresent eller i julklapp!

Karamelliserad apelsin

Det kan verkligen inte bli enklare än detta recept, och du behöver inte leta efter karamelliserade apelsinskivor i en butik längre.

Idag doftar mitt hem apelsin. Jag har taggad, och till och med inspirerad, av att bara kunna andas in denna härliga doft. Nu vill jag dela med dig av detta enkla recept på hur man gör karamelliserade apelsinskivor, så att du kan uppleva denna härliga känsla!

Karamelliserad apelsin

Redskap

  • nål och tråd
  • glasburk

Ingredienser

  • 3 apelsiner, skivade i tunna skivor som inte är tjockare än 3 mm. Avlägsna kärnor och sidobitarna på apelsinen.
  • Stor skål med isvatten
  • 5 dl strösocker
  • 5 dl vatten
  • 2 msk färsk apelsinjuice
  • Extra socker (valfritt, till att strö på apelsinskivorna i slutet, om man vill)

Instruktioner

  1. Skiva apelsinerna till tunna skivor som är cirka 3 mm tjocka. Avlägsna kärnor och sidobitarna.
  2. Fyll en stor skål med isvatten och ställ åt sidan.
  3. Koka upp en medelstor kastrull med vatten och tillsätt apelsinskivorna.
  4. Koka apelsinskivorna i vattnet i 1 minut och lägg dem sedan i skålen med isvatten tills de svalnat.
  5. I en stor stekpanna över medelvärme, låt 5 dl socker, 5 dl vatten och 2 msk apelsinjuice bara koka upp. Värm tills sockret löst upp sig sig (rör om då och då).
  6. Vänd värmen till medel-låg och lägg apelsinskivorna i sockervattnet i ett enda lager (så de inte överlappar varandra).
  7. Sjud (koka inte) apelsinskivorna i 45-60 minuter eller tills skalen är något genomskinliga, vänd var 15:e minut.
  8. Lägg apelsinskivorna på ett galler och låt svalna helt (1 timme eller över natten).
  9. Strö om så önskas extra socker över dina karamelliserade apelsinskivor om du föredrar skivorna mindre klibbiga.
  10. Använd omedelbart eller förvara apelsinskivorna kylda i en lufttät behållare tills de ska användas.
  11. Apelsinskivorna kan förvaras i upp till 1 månad och användas som garnering till många olika desserter.
  12. Att spara apelsinsirapen i kylen för en annan användning går också bra, men se till att kassera efter 2 veckor.
  13. Njut av dina karamelliserade apelsiner!
karamelliserad apelsin

Karamelliserad apelsin

Dessa karamelliserade apelsiner tar bara cirka 10 minuters förberedelse, och en timmes tillagning, och sedan kan du antingen förvara dem i sirap, eller torka av dem och förvara dem i ett skafferi. Eller så kan du täcka dem i socker och ge bort dem som inflyttningspresent eller julklapp!
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 1 t
Total tid 1 t 10 minuter
Portioner 24 skivor

Ingredienser
  

  • 3 st apelsiner skivade i tunna skivor som inte är tjockare än 3 mm. Avlägsna kärnor och sidobitarna på apelsinen.
  • Stor skål med isvatten
  • 5 dl socker
  • 5 dl vatten
  • 2 msk färsk apelsinjuice
  • Extra socker (valfritt) till att strö på apelsinskivorna i slutet, om man vill

Instruktioner

  • Tvätta apelsinerna noggrant med rinnande vatten och en borste. Häll kokande vatten över apelsinerna så att du kan befria skalet från kemikalier.
  • Skiva apelsinerna till tunna skivor som är cirka 3 mm tjocka. Avlägsna kärnor och sidobitarna.
  • Fyll en stor skål med isvatten och ställ åt sidan.
  • Koka upp en medelstor kastrull med vatten och tillsätt apelsinskivorna.
  • Koka apelsinskivorna i vattnet i 1 minut och lägg dem sedan i skålen med isvatten tills de svalnat.
  • I en stor stekpanna över medelvärme, låt 5 dl socker, 5 dl vatten och 2 msk apelsinjuice bara koka upp. Värm tills sockret löst upp sig sig (rör om då och då).
  • Vänd värmen till medel-låg och lägg apelsinskivorna i sockervattnet i ett enda lager (så de inte överlappar varandra).
  • Sjud (koka inte) apelsinskivorna i 45-60 minuter eller tills skalen är något genomskinliga, vänd var 15:e minut.
  • Lägg apelsinskivorna på ett galler och låt svalna helt (1 timme eller över natten).
  • Strö om så önskas extra socker över dina karamelliserade apelsinskivor om du föredrar skivorna mindre klibbiga.
  • Använd omedelbart eller förvara apelsinskivorna kylda i en lufttät behållare tills de ska användas.
  • Apelsinskivorna kan förvaras i upp till 1 månad och användas som garnering till många olika desserter.
  • Att spara apelsinsirapen i kylen för en annan användning går också bra, men se till att kassera efter 2 veckor.
  • Njut av dina karamelliserade apelsiner!
Keyword karamelliserad apelsin, karamelliserade apelsiner

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning