Kalljäst bröd – Recept

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på kalljäst bröd.

Detta är ett bröd som man inte behöver knåda och som blir redo att gräddas efter några timmar i kylen! Detta kalljästa bröd är otroligt lätt att göra, perfekt knaprigt och gyllene på utsidan, med en mjuk och smakrik insida.

Kalljäst bröd

Vad är kalljäst bröd? De flesta bröd låter man jäsa i två olika omgångar i rumstemperatur. När man kalljäser bröd så låter man det istället jäsa i kylen, i kallare temperatur. Detta gör att smakerna blir mer utvecklade och att jäsen får arbeta lite annorlunda!

Två varianter på kalljäst bröd ingår i denna artikel – en version där brödet kallelser över natten, och en version med en snabbare (1,5 timme) kalljäsning.

Vill du göra bröd utan att behöva knåda degen? Då är kalljäst bröd för dig!

Båda dessa metoder på hur man gör kalljäst bröd är otroligt enkla, med bara 15 minuter av aktiv förberedelsetid. Brödet bakas magiskt fint i ugnen för att ge ett bröd i hantverksstil med de vackraste gyllene skorporna och ett mjuk, smakfull inre.

Kalljäst bröd

Receptet kräver bara 4 grundläggande ingredienser, plus en extra tesked honung eller socker för den snabbare versionen. De kommer garanterat att få hela ditt hem att dofta som det smaskigaste, mysigaste franska bageriet.

Det bästa av allt är att detta kalljästa bröd smakar rent av himmelskt serverat varmt.

Snabba eller långsamma kalljästa brödet?

Om du planerar framåt och har tid för en jäsning över natten, skulle jag rekommendera att gå med den traditionella versionen (min favorit) som ger degen tid att utveckla mer av den jästiga, surdegsliknande smaken och ger en luftigare, porösare smula. på insidan.

Om du har lit mer bråttom och bara vill ha en varm limpa knaprig hembakat kalljäst bröd, är denna snabbare version ett bra alternativ att testa också. Båda versionerna kan göras med alla extra kryddor som du vill lägga till, och bakas upp med hur lätt eller djupt gyllene skorpa du föredrar.

Ingredienser

  • 425 g (8 dl) universalmjöl
  • 2 tsk fint havssalt
  • 7 g (2,5 msk) torrjäst
  • 5 dl varmljummet vatten

För det snabba kalljästa brödet

  • 1 tsk honung eller strösocker

Instruktioner

  1. Rör ihop mjöl, salt och jäst, (och honung/socker om du gör det snabbare brödet) i en stor bunke tills det blandas. Tillsätt det varma vattnet och rör om med en träslev eller spatel tills degen är jämnt blandad och inga stora mjölstrimmor finns kvar. (Degen kommer att se ganska lös ut, vilket är ok.)
  2. Täck skålen med plastfolie och låt degen vila övertäckt i kyl i 12 till 18 timmar. Om du vill göra den snabba versionen av brödet, låt istället stå i kyl i 1-2 timmar, ungefär så det jäst till att ha blivit dubbelt så stort.
  3. Lägg över degen till en väl mjölad yta. Vik degen ovanpå sig själv – dra de yttre kanterna upp och in i mitten några gånger tills degen känns lite stramare och håller formen – för att bilda en rund degboll. (Om degen är kladdig eller känns för lös någon gång, fortsätt bara att strö på extra mjöl efter behov.) Mjöla lätt toppen av degbollen och vänd den sedan försiktigt upp och ner på en bit bakplåtspapper, så att den släta sidan är ovanpå. Använd dina händer för att forma bollen till en jämn boll. Mjöla lätt toppen av degbollen och täck den sedan löst med plastfolie för att vila medan ugnen värms upp.
  4. Ta fram en ordentlig gryta eller kastrull, gärna i gjutjärn, och smörj in. Ställ in ugnen på 225°C. Vänta tills ugnen värms upp, medan degen fortsätter vila. (Om degen jäser och breder ut sig mer än du skulle vilja under den här tiden, använd bara händerna för att forma den till en tightare boll en gång till precis innan gräddningen.)
  5. Lägg brödet i en kastrullen/grytan, och skär en liten skåra över brödet. Grädda i ungefär 40-50 minuter, tills brödskorpan når önskad nivå av gyllenbrun (så ljus eller så djupt gyllenbrun och krispig som du föredrar).
  6. Ta bort från ugnen, och lyft sedan försiktigt upp brödet för att överföra brödet till ett galler för att kyla. Kyl i minst 30 minuter, skiva sedan, servera och njut!
Kalljäst bröd

Kalljäst bröd

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på kalljäst bröd.  Detta är ett bröd som man inte behöver knåda och som blir redo att gräddas efter några timmar i kylen! Detta kalljästa bröd är otroligt lätt att göra, perfekt knaprigt och gyllene på utsidan, med en mjuk och smakrik insida.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 2 t
Total tid 2 t 10 minuter
Portioner 1 bröd

Ingredienser
  

  • 425 g (8 dl) universalmjöl
  • 2 tsk fint havssalt
  • 7 g (2,5 msk) torrjäst
  • 5 dl varmljummet vatten

För det snabba kalljästa brödet

  • 1 msk honung eller strösocker

Instruktioner

  • Rör ihop mjöl, salt och jäst, (och honung/socker om du gör det snabbare brödet) i en stor bunke tills det blandas. Tillsätt det varma vattnet och rör om med en träslev eller spatel tills degen är jämnt blandad och inga stora mjölstrimmor finns kvar. (Degen kommer att se ganska lös ut, vilket är ok.)
  • Täck skålen med plastfolie och låt degen vila övertäckt i kyl i 12 till 18 timmar. Om du vill göra den snabba versionen av brödet, låt istället stå i kyl i 1-2 timmar, ungefär så det jäst till att ha blivit dubbelt så stort.
  • Lägg över degen till en väl mjölad yta. Vik degen ovanpå sig själv – dra de yttre kanterna upp och in i mitten några gånger tills degen känns lite stramare och håller formen – för att bilda en rund degboll. (Om degen är kladdig eller känns för lös någon gång, fortsätt bara att strö på extra mjöl efter behov.) Mjöla lätt toppen av degbollen och vänd den sedan försiktigt upp och ner på en bit bakplåtspapper, så att den släta sidan är ovanpå. Använd dina händer för att forma bollen till en jämn boll. Mjöla lätt toppen av degbollen och täck den sedan löst med plastfolie för att vila medan ugnen värms upp.
  • Ta fram en ordentlig gryta eller kastrull, gärna i gjutjärn, och smörj in. Ställ in ugnen på 225°C. Vänta tills ugnen värms upp, medan degen fortsätter vila. (Om degen jäser och breder ut sig mer än du skulle vilja under den här tiden, använd bara händerna för att forma den till en tightare boll en gång till precis innan gräddningen.)
  • Lägg brödet i en kastrullen/grytan, och skär en liten skåra över brödet. Grädda i ungefär 40-50 minuter, tills brödskorpan når önskad nivå av gyllenbrun (så ljus eller så djupt gyllenbrun och krispig som du föredrar).
  • Ta bort från ugnen, och lyft sedan försiktigt upp brödet för att överföra brödet till ett galler för att kyla. Kyl i minst 30 minuter, skiva sedan, servera och njut!
Keyword Kalljäst bröd

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning