Hasselnötssmör – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på hasselnötssmör!

Att göra detta hasselnötssmör hemma är ett väldigt enkelt. Detta är ett lätt recept med vanliga hasselnötter! Hasselnötssmöret blir så silkeslent, krämigt, lite sött och helt underbart!

Hasselnötter är mycket robusta och starka i smaken, nästan beska. Men när du rostar dem i detta recept frigörs deras naturliga oljor och efter att ha gjort det till ett smör med en krämig konsistens så har dem en underbart söt smak.

Hasselnötter är också en hälsosam fettkälla med många hälsofördelar. De innehåller väldigt lite mättat fett, har god mängd protein och kalium, och är laddade med antioxidanter. Dessutom är hasselnötter en bra källa till vitamin E! Alla dessa fördelar hittas i hasselnötssmöret.

Den enda ingrediensen du behöver för att göra hasselnötssmör är hasselnötter! Se till att köpa dem hela med skalet på, eftersom vi rostar dem själva.

Kort sagt så älskar jag detta recept på hasselnötssmör och tycker det är riktigt värt att göra. Helt klart det bästa receptet på hasselnötssmör enligt mig helt enkelt. Testa gärna receptet nedan!

Ingredienser (1 burk hasselnötssmör)

 • 5 dl (275 g) hasselnötter, oskalade

Instruktioner

 1. Värm ugnen till 160°C och klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
 2. Fördela hasselnötterna jämnt på plåten.
 3. Rosta i mitten av ugnen vid 160°C i 15 minuter tills hasselnötterna är gyllenbruna. Titta noga de sista 5 minuterna för att se till att de inte bränns.
 4. Ta ut ur ugnen och låt svalna på plåten i cirka 10 minuter, tills de är tillräckligt svala för att hantera med händerna.
 5. Lägg hasselnötterna på en ren kökshandduk. Vik in alla kanter och lyft upp som en säck, och gnugga kraftigt över hela köksduken, sidorna och botten, gnugga hasselnötterna väl. Detta kommer att lossa de flesta skalen, men oroa dig inte för att få bort allt skal, att ha några kvar är okej.
 6. Skopa upp alla hasselnötter, släng skalen, och lägg dem antingen i en mixer eller en matberedare.
 7. Börja med att blanda på låg effekt, stanna då och då och skrapa ner sidorna och skaka behållaren.
 8. Fortsätt göra detta tills det börjar gå ihop till en deg. När den når detta stadium, öka gradvis effekten till hög tills det blir superlent och rinnigt. Det blir nästan en vätska när du testar det med en sked, då vet man att det är klart. Tar cirka 5 minuter.
 9. Om du vill kan du lägga till en nypa salt eller kokossocker om du vill ha det sött. Jag rekommenderar inte att tillsätta lönnsirap eller ett flytande sötningsmedel. Att tillsätta flytande sötningsmedel till nötsmör gör att de ofta fastnar i en mixer eller matberedare.
 10. Färdigt! För över till en burk.

NÄRING

Hasselnötssmör

Hasselnötssmör

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på hasselnötssmör! Att göra detta hasselnötssmör hemma är ett väldigt enkelt. Detta är ett lätt recept med vanliga hasselnötter! Hasselnötssmöret blir så silkeslent, krämigt, lite sött och helt underbart!
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 20 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
  

 • 5 dl (275 g) hasselnötter, oskalade

Instruktioner

 • Värm ugnen till 160°C och klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
 • Fördela hasselnötterna jämnt på plåten.
 • Rosta i mitten av ugnen vid 160°C i 15 minuter tills hasselnötterna är gyllenbruna. Titta noga de sista 5 minuterna för att se till att de inte bränns.
 • Ta ut ur ugnen och låt svalna på plåten i cirka 10 minuter, tills de är tillräckligt svala för att hantera med händerna.
 • Lägg hasselnötterna på en ren kökshandduk. Vik in alla kanter och lyft upp som en säck, och gnugga kraftigt över hela köksduken, sidorna och botten, gnugga hasselnötterna väl. Detta kommer att lossa de flesta skalen, men oroa dig inte för att få bort allt skal, att ha några kvar är okej.
 • Skopa upp alla hasselnötter, släng skalen, och lägg dem antingen i en mixer eller en matberedare.
 • Börja med att blanda på låg effekt, stanna då och då och skrapa ner sidorna och skaka behållaren.
 • Fortsätt göra detta tills det börjar gå ihop till en deg. När den når detta stadium, öka gradvis effekten till hög tills det blir superlent och rinnigt. Det blir nästan en vätska när du testar det med en sked, då vet man att det är klart. Tar cirka 5 minuter.
 • Om du vill kan du lägga till en nypa salt eller kokossocker om du vill ha det sött. Jag rekommenderar inte att tillsätta lönnsirap eller ett flytande sötningsmedel. Att tillsätta flytande sötningsmedel till nötsmör gör att de ofta fastnar i en mixer eller matberedare.
 • Färdigt! För över till en burk.
Keyword Hasselnötssmör

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning