I denna artikel ger vi vårt favoritrecept på grötbröd i långpanna, där vi inkluderar våra favoritfrön! I degen inkluderar vi en blandning på linfrön, solrosfrön, pumpafrön, och chiafrön, men du kan självklart välja vilka frön du vill ha i ditt grötbröd i långpanna!
Detta grötbröd i långpanna går snabbt att göra och både smakar och gör gott, med nyttigt innehåll. Det jag framförallt gillar med receptet är att man kan välja vilka frön man vill ha i sitt grötbröd.
Brödet kan med fördel serveras ihop med en soppa eller gryta, eller varför inte bara med ett lager smör medan brödet fortfarande är varmt?
Redskap
- Blandskål
- Ugnsform
Ingredienser
- 110 gram havregryn
- 1,5 dl fullkornsmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk nymalen peppar
- 1,5 dl mjölk
- 2 st ägg
- 1,5 dl valfria frön (blanda fritt mellan exempelvis linfrön, solrosfrön, pumpafrön, chiafrön)
- 4 matskedar extra virgin olivolja
- frön till topping på brödet
Instruktioner
- Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
- Lägg havregrynen i en blandskål, och blanda sedan i mjölet, bakpulvret, saltet och malen peppar.
- Tillsätt resterande ingredienser utom 2 matskedar olivolja och blanda ihop degen. Skrapa ner degen på skålens sidor och blanda igen.
- Tillsätt 2 msk olja till en ugnsform (cirka 22 cm) eller en gjutjärnspanna och ställ in i ugnen i 5 minuter. Ta ut ur ugnen och bred ut smeten i formen. Toppa med valfria frön.
- Ställ in i ugnen och grädda i 30 minuter tills toppen är fint gyllenbrun och en tandpetare är degfri när den sticks in i mitten på brödet. Avlägsna brödet från värmen och servera varmt, eller låt svalna på ett galler.

Grötbröd i långpanna
Utrustning
- Blandskål
- ugnsform
Ingredienser
- 110 g havregryn
- 1,5 dl fullkornsmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk nymalen peppar
- 1,5 dl mjölk
- 2 st ägg
- 1,5 dl valfria frön (blanda fritt mellan exempelvis linfrön, solrosfrön, pumpafrön, chiafrön)
- 4 msk matskedar extra virgin olivolja
Instruktioner
- Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
- Lägg havregrynen i en blandskål, och blanda sedan i mjölet, bakpulvret, saltet och malen peppar.
- Tillsätt resterande ingredienser utom 2 matskedar olivolja och blanda ihop degen. Skrapa ner degen på skålens sidor och blanda igen.
- Tillsätt 2 msk olja till en ugnsform (cirka 22 cm) eller en gjutjärnspanna och ställ in i ugnen i 5 minuter. Ta ut ur ugnen och bred ut smeten i formen.
- Ställ in i ugnen och grädda i 30 minuter tills toppen är fint gyllenbrun och en tandpetare är degfri när den sticks in i mitten på brödet. Avlägsna brödet från värmen och servera varmt, eller låt svalna på ett galler.