Godaste äppelkakan någonsin – Recept

4.8/5 baserat på 27 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på godaste äppelkakan någonsin!

Detta är för mig den godaste äppelkakan någonsin! En saftig äppelkaka med smak av vanilj som bakas i en form upp och ner, vilket skapar en klassisk efterrätt som smakar lika läcker till fikat som till frukost. Rör ner lite mald kanel i kaksmeten om du vill!

Denna kaka kan man säga bakas upp och ner i formen. Detta betyder att toppen på kakan börjar vi med att ha ner i formen. Sedan när kakan är färdig så vänder vi ut den på ett serveringsfat med rätt sida uppåt!

Resultatet blir en riktigt vacker kaka, som jag alltså namngett till godaste äppelkakan någonsin. Jag skar äpplena tunt och placerar ut dem i ett mönster som jag tycker är vackert, vilket också gör kakan riktigt fin.

Kakans konsistens är bara perfekt, och dess smöriga smak fungerar så fint med den karamellaktiga äppelsmaken! Receptet blir även klart på mindre än en timme!

Godaste äppelkakan någonsin

Receptet – Så gör du:

Godaste äppelkakan någonsin

4.8/5 baserat på 27 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta är för mig den godaste äppelkakan någonsin! En saftig äppelkaka med smak av vanilj som bakas i en form upp och ner, vilket skapar en klassisk efterrätt som smakar lika läcker till fikat som till frukost. Rör ner lite mald kanel i kaksmeten om du vill!
Förberedelser 25 minuter
Tillagning 55 minuter
Totalt 1 timme 20 minuter
Portioner 10 bitar

Ingredienser
 

Äpplena

  • 4 msk osaltat smör, rumstempererat
  • 1,25 dl strösocker eller farinsocker
  • 1 st liten nypa salt
  • 2 st goda skalade äpplen, kärnade och skurna i 1,5-cm klyftor

Kaka

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 st ägg
  • 1,25 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 125 g osaltat smör, smält

Glasyr

  • 0,5 dl florsocker
  • 1 msk mjölk

Instruktioner

Äpplena

  • Värm ugnen till 180°C. Klä botten av en springform (ca 24 cm diameter) med bakplåtspapper.
  • Blanda det rumstempererade smöret med socker (strösocker eller farinsocker), samt salt i en stor skål. Fördela blandningen jämnt i den klädda kakformen. Ordna äppelklyftorna i springformen i 2 cirklar i ett vackert mönster.

Kakan

  • I samma skål som vi tidigare använde, vispa vetemjölet med socker, bakpulver och salt.
  • Blanda de vispade äggen med mjölk och vanilj i en liten skål. Tillsätt blandningen till de torra ingredienserna tillsammans med det smälta smöret och vispa tills det är slätt. Skrapa smeten över äpplena i formen och fördela jämnt.
  • Grädda formen med dess innehåll i nedre tredjedelen av ugnen tills den är gyllene och spänstig och en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren, ca 55 minuter.
  • Överför till ett galler och låt svalna i 30 minuter. Kör sedan spetsen på en kniv runt formens innerkant för att lossa kakan från formen.
  • Placera ett serveringsfat över kakan; Vänd försiktigt upp kakan ut på fatet. Ta bort formen och dra av bakplåtspappret. Låt kakan svalna helt på fatet.

Glasyr

  • I en liten skål, rör florsocker med mjölken och ringla det över kakan. Skär upp kakan och servera den godaste äppelkakan någonsin!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Godaste äppelkakan någonsin

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar