I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på godaste äppelkakan någonsin!
Detta är för mig den godaste äppelkakan någonsin! En saftig äppelkaka med smak av vanilj som bakas i en form upp och ner, vilket skapar en klassisk efterrätt som smakar lika läcker till fikat som till frukost. Rör ner lite mald kanel i kaksmeten om du vill!
Denna kaka kan man säga bakas upp och ner i formen. Detta betyder att toppen på kakan börjar vi med att ha ner i formen. Sedan när kakan är färdig så vänder vi ut den på ett serveringsfat med rätt sida uppåt!
Resultatet blir en riktigt vacker kaka, som jag alltså namngett till godaste äppelkakan någonsin. Jag skar äpplena tunt och placerar ut dem i ett mönster som jag tycker är vackert, vilket också gör kakan riktigt fin.
Kakans konsistens är bara perfekt, och dess smöriga smak fungerar så fint med den karamellaktiga äppelsmaken! Receptet blir även klart på mindre än en timme!
Receptet – Så gör du:
Godaste äppelkakan någonsin
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
Äpplena
- 4 msk osaltat smör, rumstempererat
- 1,25 dl strösocker eller farinsocker
- 1 st liten nypa salt
- 2 st goda skalade äpplen, kärnade och skurna i 1,5-cm klyftor
Kaka
- 3,5 dl vetemjöl
- 2,5 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2 st ägg
- 1,25 dl mjölk
- 1 tsk vaniljextrakt
- 125 g osaltat smör, smält
Glasyr
- 0,5 dl florsocker
- 1 msk mjölk
Instruktioner
Äpplena
- Värm ugnen till 180°C. Klä botten av en springform (ca 24 cm diameter) med bakplåtspapper.
- Blanda det rumstempererade smöret med socker (strösocker eller farinsocker), samt salt i en stor skål. Fördela blandningen jämnt i den klädda kakformen. Ordna äppelklyftorna i springformen i 2 cirklar i ett vackert mönster.
Kakan
- I samma skål som vi tidigare använde, vispa vetemjölet med socker, bakpulver och salt.
- Blanda de vispade äggen med mjölk och vanilj i en liten skål. Tillsätt blandningen till de torra ingredienserna tillsammans med det smälta smöret och vispa tills det är slätt. Skrapa smeten över äpplena i formen och fördela jämnt.
- Grädda formen med dess innehåll i nedre tredjedelen av ugnen tills den är gyllene och spänstig och en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren, ca 55 minuter.
- Överför till ett galler och låt svalna i 30 minuter. Kör sedan spetsen på en kniv runt formens innerkant för att lossa kakan från formen.
- Placera ett serveringsfat över kakan; Vänd försiktigt upp kakan ut på fatet. Ta bort formen och dra av bakplåtspappret. Låt kakan svalna helt på fatet.
Glasyr
- I en liten skål, rör florsocker med mjölken och ringla det över kakan. Skär upp kakan och servera den godaste äppelkakan någonsin!
Den absolut godaste äppelkaka jag ätit. Bakas mest fördelaktigt med farinsocker tycker jag
5 stjärnor.