Glutenfria hönökakor – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på glutenfria hönökakor!

Detta är ljuvligt härliga glutenfria hönökakor, otroligt goda att ta en färsk ut ur ugnen eller till att frysa in. Riktiga klassiker som passar perfekt till de mesta smörgåspåläggen.

Jag älskar att ta den första hönökakan direkt ut ur ugnen med lite smör, hur gott som helst och en bra belöning efter all bakning.

Dessa glutenfria hönökakor är riktigt goda och jag rekommenderar dem starkt! Frys gärna in i frysvänliga påsar, går jättebra att tina upp eller att rosta i brödrost, exempelvis.

Ingredienser (8 glutenfria hönökakor)

  • 50 g färsk jäst (ex. KronJäst)
  • 14 dl glutenfri mjölmix (ex. Finax Röda)
  • 8 dl mjölk
  • 1 dl rapsolja, plus extra rapsolja till pensling
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk fiberhusk
  • 1 dl ljus sirap
  • 4 dl glutenfria havregryn
  • 2 tsk bakpulver

Instruktioner

  1. Värm mjölk till vingervarm temperatur, antingen på spisen eller i mikrovågsugn.
  2. I en bunke, smula jästen och tillsätt den fingervarma mjölken. Vispa.
  3. Tillsätt rapsolja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt stå i 10 minuter.
  4. Efter 10 minuter, tillsätt bakpulver och glutenfri mjölmix. Bearbeta degen med en elvisp med påkopplade degkrokar i ca 10 minuter, tills att degen är välbearbetad men fortfarande rätt lös.
  5. Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa i cirka 45 minuter.
  6. På en ren, plan yta mjölad med mjölmix, ha ut degen och tryck ut luften lite lätt, tillsätt mjölmix så att man kan ta i degen.
  7. Klä plåtar med bakplåtspapper och ställ nära tillhands. Dela nu degen i 8 lika stora bitar, som vi kavlar ut till runda skivor som är cirka 0,75 cm tjocka. Färdigformade hönökakor flyttas till bakplåten.
  8. Med en gaffel nagga kakorna så det blir hål i ett fint mönster ovanpå. Placera sedan en kökshandduk över och låt jäsa i 30 minuter. Sista 10 minuterna, förvärv ugnen till 260 grader Celsius.
  9. Pensla bröden med rapsolja så de blir lätt glansiga. Grädda sedan i mitten av ugnen i 250 grader i ca 9-10 minuter. Låt svalna och njut sedan!
Glutenfria hönökakor

Glutenfria hönökakor

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på glutenfria hönökakor! Detta är ljuvligt härliga glutenfria hönökakor, otroligt goda att ta en färsk ut ur ugnen eller till att frysa in. Riktiga klassiker som passar perfekt till de mesta smörgåspåläggen.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 t
Total tid 1 t 15 minuter
Portioner 8 hönökakor

Ingredienser
  

  • 50 g färsk jäst (ex. KronJäst)
  • 14 dl glutenfri mjölmix (ex. Finax röda)
  • 8 dl mjölk
  • 1 dl rapsolja, plus extra rapsolja till pensling
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk fiberhusk
  • 1 dl ljus sirap
  • 4 dl glutenfria havregryn
  • 2 tsk bakpulver

Instruktioner

  • Värm mjölk till vingervarm temperatur, antingen på spisen eller i mikrovågsugn.
  • I en bunke, smula jästen och tillsätt den fingervarma mjölken. Vispa.
  • Tillsätt rapsolja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt stå i 10 minuter.
  • Efter 10 minuter, tillsätt bakpulver och glutenfri mjölmix. Bearbeta degen med en elvisp med påkopplade degkrokar i ca 10 minuter, tills att degen är välbearbetad men fortfarande rätt lös.
  • Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa i cirka 45 minuter.
  • På en ren, plan yta mjölad med mjölmix, ha ut degen och tryck ut luften lite lätt, tillsätt mjölmix så att man kan ta i degen.
  • Klä plåtar med bakplåtspapper och ställ nära tillhands. Dela nu degen i 8 lika stora bitar, som vi kavlar ut till runda skivor som är cirka 0,75 cm tjocka. Färdigformade hönökakor flyttas till bakplåten.
  • Med en gaffel nagga kakorna så det blir hål i ett fint mönster ovanpå. Placera sedan en kökshandduk över och låt jäsa i 30 minuter. Sista 10 minuterna, förvärv ugnen till 260 grader Celsius.
  • Pensla bröden med rapsolja så de blir lätt glansiga. Grädda sedan i mitten av ugnen i 250 grader i ca 9-10 minuter. Låt svalna och njut sedan!
Keyword Glutenfria hönökakor

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning