Glutenfria hönökakor – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på glutenfria hönökakor!

Detta är ljuvligt härliga glutenfria hönökakor, otroligt goda att ta en färsk ut ur ugnen eller till att frysa in. Riktiga klassiker som passar perfekt till de mesta smörgåspåläggen.

Jag älskar att ta den första hönökakan direkt ut ur ugnen med lite smör, hur gott som helst och en bra belöning efter all bakning.

Dessa glutenfria hönökakor är riktigt goda och jag rekommenderar dem starkt! Frys gärna in i frysvänliga påsar, går jättebra att tina upp eller att rosta i brödrost, exempelvis.

Glutenfria hönökakor

Receptet – Så gör du:

Glutenfria hönökakor

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är ljuvligt härliga glutenfria hönökakor, otroligt goda att ta en färsk ut ur ugnen eller till att frysa in. Riktiga klassiker som passar perfekt till de mesta smörgåspåläggen.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 15 minuter
Portioner 8 hönökakor

Ingredienser
 

  • 50 g färsk jäst (ex. KronJäst)
  • 14 dl glutenfri mjölmix (ex. Finax röda)
  • 8 dl mjölk
  • 1 dl rapsolja, plus extra rapsolja till pensling
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk fiberhusk
  • 1 dl ljus sirap
  • 4 dl glutenfria havregryn
  • 2 tsk bakpulver

Instruktioner

  • Värm mjölk till vingervarm temperatur, antingen på spisen eller i mikrovågsugn.
  • I en bunke, smula jästen och tillsätt den fingervarma mjölken. Vispa.
  • Tillsätt rapsolja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt stå i 10 minuter.
  • Efter 10 minuter, tillsätt bakpulver och glutenfri mjölmix. Bearbeta degen med en elvisp med påkopplade degkrokar i ca 10 minuter, tills att degen är välbearbetad men fortfarande rätt lös.
  • Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa i cirka 45 minuter.
  • På en ren, plan yta mjölad med mjölmix, ha ut degen och tryck ut luften lite lätt, tillsätt mjölmix så att man kan ta i degen.
  • Klä plåtar med bakplåtspapper och ställ nära tillhands. Dela nu degen i 8 lika stora bitar, som vi kavlar ut till runda skivor som är cirka 0,75 cm tjocka. Färdigformade hönökakor flyttas till bakplåten.
  • Med en gaffel nagga kakorna så det blir hål i ett fint mönster ovanpå. Placera sedan en kökshandduk över och låt jäsa i 30 minuter. Sista 10 minuterna, förvärv ugnen till 260 grader Celsius.
  • Pensla bröden med rapsolja så de blir lätt glansiga. Grädda sedan i mitten av ugnen i 250 grader i ca 9-10 minuter. Låt svalna och njut sedan!
Måltid Frukost, Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Glutenfria hönökakor

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar