Glutenfria havreflarn – Recept

Detta enkla recept ger tjocka och sega glutenfria havreflarn, som är krispiga runt kanterna, och mjuka och sega i mitten. Jag skulle säga att de är ljuvliga! Är du orolig för att dina havregryn inte är glutenfria? Havre är i grunden inte ett gluteninnehållande spannmål. Det innehåller ofta gluten, men det är på grund av hur de vanligtvis odlas och lagras. Håll därför utkik efter glutenfria havregryn, genom att läsa på produktförpackningen!

Glutenfria havreflarn

Du kommer att märka att denna kakdeg är väldigt tjock, och man kan till och med bli frestad att tillsätta lite vatten. Motstå denna vilja, det kommer vara värt det! Det är värt att skaffa glutenfria havregryn bara för att kunna göra detta recept på tjocka och sega glutenfria havrekakor.

Ingrediensbalansen i detta recept är perfekt för att göra havreflarnskakor som är tjocka och har den där härliga konsistensen i mitten, samtidigt som de också har krispiga kanter. Det mest effektiva sättet att blanda ingredienserna när du gör denna kakdeg är att växla mellan att för hand blanda degen och pressa ner smöret med skedens baksida.

Glutenfria havreflarn

För det enklaste sättet att göra degen, följ instruktionerna som de är skrivna, och vispa och blanda ihop de torra ingredienserna enligt instruktionerna!

Ingredienser (24 havreflarn)

  • 200 g glutenfritt mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g strösocker
  • 250 g glutenfria havregryn
  • 200 g ljusbrunt socker
  • 150 g osaltat smör, rumstempererat
  • 2 ägg som är rumstempererade och vispade
  • 1 tsk vaniljextrakt

Instruktioner

  1. Klä en kantad plåt med bakplåtspapper och lägg den åt sidan.
  2. Ha i mjöl, bakpulver och salt i en stor skål och vispa väl. Tillsätt strösocker och havre och vispa igen för att kombinera. Tillsätt farinsocker och vispa, och bryt upp eventuella klumpar. Tillsätt smöret och blanda med en stor sked, tryck ner med skedens baksida för att blanda ingredienserna.
  3. Tillsätt uppvispat ägg och vanilj och blanda tills degen smälter ihop. Det kommer att bli väldigt tjockt och lite svårt att vispa, och gå då över till att jobba med händerna. Fortsätt att växelvis trycka på kakdegen med baksidan av skeden, och rör om tills de torra ingredienserna nästan har absorberats.
  4. Dela degen i 24 lika stora bitar, var och en ungefär lika stor som en golfboll, och lägg ut dem på bakplåtar, varje boll cirka 5 cm från varandra.
  5. Tryck på varje degbit med handflatan för att platta ut den till en skiva med en tjocklek av cirka 2 cm.
  6. Lägg bakplåtarna i frysen tills de är fasta, cirka 15 minuter. Förvärm ugnen till 180 ° C.
  7. När kakorna de har tinat en aning, placera bakplåten i mitten av ugnen och grädda i cirka 12 minuter, eller tills den är lätt gyllenbrun överallt (och lite brunare runt kanterna).
  8. Flarnen kommer fortfarande att vara mjuka. Ta bort bakplåten från ugnen och låt flarnen svalna på bakplåten tills de är fasta (cirka 10 minuter). Överför gärna till ett galler där de tillåts svalna helt.
glutenfria hareflarn banner

Glutenfria havreflarn

Detta enkla recept ger tjocka och sega glutenfria havreflarn, som är krispiga runt kanterna, och mjuka och sega i mitten. Jag skulle säga att de är ljuvliga! Är du orolig för att dina havregryn inte är glutenfria? Havre är i grunden inte ett gluteninnehållande spannmål. Det innehåller ofta gluten, men det är på grund av hur de vanligtvis odlas och lagras. Håll därför utkik efter glutenfria havregryn, genom att läsa på produktförpackningen!
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 45 minuter
Portioner 24 havreflarn

Ingredienser
  

  • 200 g glutenfritt mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g strösocker
  • 250 g glutenfria havregryn
  • 200 g ljusbrunt socker
  • 150 g osaltat smör, rumstempererat
  • 2 st ägg som är rumstempererade och vispade
  • 1 tsk vaniljextrakt

Instruktioner

  • Klä en kantad plåt med bakplåtspapper och lägg den åt sidan.
  • Ha i mjöl, bakpulver och salt i en stor skål och vispa väl. Tillsätt strösocker och havre och vispa igen för att kombinera. Tillsätt farinsocker och vispa, och bryt upp eventuella klumpar. Tillsätt smöret och blanda med en stor sked, tryck ner med skedens baksida för att blanda ingredienserna.
  • Tillsätt uppvispat ägg och vanilj och blanda tills degen smälter ihop. Det kommer att bli väldigt tjockt och lite svårt att vispa, och gå då över till att jobba med händerna. Fortsätt att växelvis trycka på kakdegen med baksidan av skeden, och rör om tills de torra ingredienserna nästan har absorberats.
  • Dela degen i 24 lika stora bitar, var och en ungefär lika stor som en golfboll, och lägg ut dem på bakplåtar, varje boll cirka 5 cm från varandra.
  • Tryck på varje degbit med handflatan för att platta ut den till en skiva med en tjocklek av cirka 2 cm.
  • Lägg bakplåtarna i frysen tills de är fasta, cirka 15 minuter. Förvärm ugnen till 180 ° C.
  • När kakorna de har tinat en aning, placera bakplåten i mitten av ugnen och grädda i cirka 12 minuter, eller tills den är lätt gyllenbrun överallt (och lite brunare runt kanterna).
  • Flarnen kommer fortfarande att vara mjuka. Ta bort bakplåten från ugnen och låt flarnen svalna på bakplåten tills de är fasta (cirka 10 minuter). Överför gärna till ett galler där de tillåts svalna helt.
Keyword glutenfria havreflarn

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning