Glutenfri rabarberpaj – Recept

Denna glutenfria rabarberpaj med klassiskt inslag av jordgubbar är full av friska smaker, vilket skapar en härligt söt paj! Den frasiga glutenfria skorpan är det perfekta kärlet för den lätt kryddade frukt- och bärfyllningen. Kan enkelt göras vegansk också om man vill, vilket vi går igenom i receptet.

Rabarbersäsongen är en härlig tid! Speciellt då eftersom man kan göra denna glutenfria jordgubbarrabarberpajen med färsk rabarber. Detta är en personlig favorit och de söta jordgubbarna kompletterar de syrliga rabarberns väldigt fint.

Rabarber är ju dessutom så enkla att odla hemma i trädgården. De kräver väldigt lite tillsyn och skötsel. Så gillar du rabarberpaj och har en liten odlingsyta så rekommenderar jag att du överväger att plantera rabarber!

En stor del av vad som gör denna glutenfria rabarberpaj så god är det glutenfria pajskalet, vilket är en av mina favoriter. Det är glutenfritt och kornfritt, men jag tycker att jag får det att smaka lika löjligt gott som andra rabarberpajskal för det. Det är samma deg som jag använder när jag gör glutenfri äppelpaj och verkligen ett recept jag håller nära till hands. Kombinationen av mandelmjöl och tapiokamjöl gör en spröd, krispig skorpa som smakar så gott.

Redskap

  • Pajform diameter cirka 22 cm
  • Blandskålar
  • Bakpapper
  • Kavel
  • Visp

Ingredienser

För skorpan

  • 300 g mandelmjöl
  • 100 g tapiokamjöl
  • 2 matskedar kokossocker
  • ½ tsk salt
  • 0,75 dl osaltat smör
  • 1 stort ägg, kallt

För fyllningen

  • 3 dl färska röda rabarber , hackade i 2,5 cm stora bitar
  • 3 dl färska jordgubbar, avsköljda och skurna i fyra bitar
  • ⅔ dl kokossocker
  • 3 matskedar tapiokastärkelse
  • 1 tsk citronskal
  • 1 tsk citronjuice
  • 2 tsk kanel
  • ¼ tsk muskot
  • ¼ tsk peppar
  • ¼ tsk salt
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 äggvita , vispad med 1 msk vatten eller mjölkfri mjölk för att hålla pajen vegansk

Instruktioner

  1. Kombinera mandelmjöl, tapiokamjöl, kokossocker, salt och smör i en matberedare eller använd i en skål. Blanda tills konsistensen är som en gröt.
  2. Vispa ägget i en liten skål och tillsätt sedan de torra ingredienserna från steg 1. Blanda igen tills degen smälter ihop. Om du blandar i en skål kanske du vill använda händerna för att blanda ihop degen mot slutet.
  3. Dela degen i två lika stora bitar och forma till platta, runda skivor. Linda varje degskiva i plastfolie. Ställ i kylen i minst 1 timme eller över natten.
  4. När du är redo att baka, förvärm ugnen till 220°C.
  5. Kavla ut en av dina två degbitar mellan två bakplåtspapper eller på en bakmatta till en cirkel med 30 cm i diameter. Lägg försiktigt degen i en 22 cm pajform. Om degen går sönder är det okej! Tryck bara tillbaka den på plats och reparera eventuella hål/sprickor som kan ha bildats. Ställ in i frysen medan du förbereder fyllningen.
  6. Blanda ihop rabarber, jordgubbar, kokossocker, tapiokastärkelse, skal och saft av citron, kanel, muskotnöt, kryddpeppar, salt och vanilj. Blanda väl i en stor skål och häll ut i din kylda skorpa.
  7. Kavla ut den andra biten av deg mellan två bakplåtspapper eller på en bakmatta till en cirkel med 30-centimeter i diameter. Skär cirkeln i 2 centimeter stora remsor (du kan också göra dem bredare, beroende på vilken typ av utseende på pajen du vill ha). Jag rekommenderar att du placerar de snittade remsorna i kylskåpet i cirka 10 minuter för att stärka dem – det kommer att göra dem lättare att arbeta med. Bristen på gluten i skorpan gör degen mycket mer känslig för att gå sönder.
  8. Använd dina degremsor för att täcka pajen. Var extra försiktig när du viker remsorna – , men om det gör det, tryck bara tillbaka remsorna på plats. Min gick sönder en del men det syns inte när den är färdigbakad!
  9. Pensla skorpan med äggvitan som vispats med 1 matsked vatten.
  10. Lägg pajen på ett bakplåt och grädda i 15 minuter vid 220°C. Efter 15 minuter, sänk då direkt temperaturen till 180°C och fortsätt baka i 50-60 minuter tills pajen är gyllenbrun på toppen och fyllningen bubblar. Täck med aluminiumfolie om pajen börjar bli brun för snabbt!
  11. Klart! Låt svalna innan servering. Servera varm eller kyld. Förvara eventuella rester i kylen.
glutenfri rabarberpaj recept

Glutenfri rabarberpaj

Denna glutenfria rabarberpaj med klassiskt inslag av jordgubbar är full av friska smaker, vilket skapar en härligt söt paj! Den frasiga glutenfria skorpan är det perfekta kärlet för den lätt kryddade frukt- och bärfyllningen. Kan enkelt göras vegansk också om man vill, vilket vi går igenom i receptet.
Förberedelser 1 t 30 minuter
Tillagningstid 1 t 15 minuter
Total tid 2 t 45 minuter
Portioner 1 paj

Utrustning

  • Pajform diameter cirka 22 cm
  • Blandskålar
  • Bakpapper
  • kavel
  • visp

Ingredienser
  

För skorpan

  • 300 g mandelmjöl
  • 100 g tapiokamjöl
  • 2 msk kokossocker
  • 1/2 tsk salt
  • 0,75 dl osaltat smör
  • 1 st ägg kallt

För fyllningen

  • 3 dl färska röda rabarber, hackade i 2,5 cm stora bitar
  • 3 dl färska jordgubbar, avsköljda och skurna i fyra bitar
  • dl kokossocker
  • 3 msk tapiokastärkelse
  • 1 tsk citronskal
  • 1 tsk citronjuice
  • 2 tsk kanel
  • ¼ tsk muskot
  • ¼ tsk peppar
  • ¼ tsk salt
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 st äggvita, vispad med 1 msk vatten eller mjölkfri mjölk för att hålla pajen vegansk

Instruktioner

  • Kombinera mandelmjöl, tapiokamjöl, kokossocker, salt och smör i en matberedare eller använd i en skål. Blanda tills konsistensen är som en gröt.
  • Vispa ägget i en liten skål och tillsätt sedan de torra ingredienserna från steg 1. Blanda igen tills degen smälter ihop. Om du blandar i en skål kanske du vill använda händerna för att blanda ihop degen mot slutet.
  • Dela degen i två lika stora bitar och forma till platta, runda skivor. Linda varje degskiva i plastfolie. Ställ i kylen i minst 1 timme eller över natten.
  • När du är redo att baka, förvärm ugnen till 220°C.
  • Kavla ut en av dina två degbitar mellan två bakplåtspapper eller på en bakmatta till en cirkel med 30 cm i diameter. Lägg försiktigt degen i en 22 cm pajform. Om degen går sönder är det okej! Tryck bara tillbaka den på plats och reparera eventuella hål/sprickor som kan ha bildats. Ställ in i frysen medan du förbereder fyllningen.
  • Blanda ihop rabarber, jordgubbar, kokossocker, tapiokastärkelse, skal och saft av citron, kanel, muskotnöt, kryddpeppar, salt och vanilj. Blanda väl i en stor skål och häll ut i din kylda skorpa.
  • Kavla ut den andra biten av deg mellan två bakplåtspapper eller på en bakmatta till en cirkel med 30-centimeter i diameter. Skär cirkeln i 2 centimeter stora remsor (du kan också göra dem bredare, beroende på vilken typ av utseende på pajen du vill ha). Jag rekommenderar att du placerar de snittade remsorna i kylskåpet i cirka 10 minuter för att stärka dem – det kommer att göra dem lättare att arbeta med. Bristen på gluten i skorpan gör degen mycket mer känslig för att gå sönder.
  • Använd dina degremsor för att täcka pajen. Var extra försiktig när du viker remsorna – men om det gör det, tryck bara tillbaka remsorna på plats. Min gick sönder en del men det syns inte när den är färdigbakad!
  • Pensla skorpan med äggvitan som vispats med 1 matsked vatten.
  • Lägg pajen på ett bakplåt och grädda i 15 minuter vid 220°C. Efter 15 minuter, sänk då direkt temperaturen till 180°C och fortsätt baka i 50-60 minuter tills pajen är gyllenbrun på toppen och fyllningen bubblar. Täck med aluminiumfolie om pajen börjar bli brun för snabbt!
  • Klart! Låt svalna innan servering. Servera varm eller kyld. Förvara eventuella rester i kylen.
Keyword glutenfri rabarberpaj

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning