Glutenfri mjuk pepparkaka – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på glutenfri mjuk pepparkaka!

Detta kommer kanske vara den mjukaste glutenfria pepparkakan du någonsin har ätit, med alla de rätta vinterkryddorna. Det är din nya favoritkaka till fikat!

Glutenfri mjuk pepparkaka

Saftig och mjuk glutenfri pepparkaka, perfekt kryddad och redo för fikat eller till vilket tillfälle som helst egentligen. Gör denna enkla glutenfria mjuka pepparkaka i en enda skål, alltså minimalt med disk!

Det här glutenfria receptet för pepparkakskakor använder bara en skål, några mätkoppar och skedar, en visp och en 22×30 cm bakform.

Den tar mindre än 15 minuter att vispa upp och det bakas på cirka 30 minuter, vilket gör detta glutenfria recept enkelt och med minimal rengöring efteråt.

Glutenfri mjuk pepparkaka

Om du tittar på ingredienslistan kan den vid första anblicken verka lite lång. Men det här är ett av de där recepten där smeten enkelt görs i en enda stor skål.

Smeten blir ganska tjock och relativt klibbig. En fuktad spatel är allt som behövs för att breda ut den till ett jämnt lager i en klädd eller smörad bakform.

Glutenfri mjuk pepparkaka

Denna kaka går bra att frysa in, men godast är att ta en bit när den är klar och sedan låta den förvaras antingen i rumstemperatur eller kylen. Kakan är så saftig att den nästan blir klibbig, i brist på ett bättre ord.

Melass har en liknande konsistens som honung, men smaken är väldigt annorlunda. Du kan ersätta melassen med honung, om du är villig att offra smaken. Du bör inte ersätta honungen med mer melass, eftersom smaken blir överväldigande.

Ingredienser (16 skivor)

  • 6 dl glutenfritt mjöl för alla ändamål
  • 2,5 tsk glutenfritt bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kanel
  • ½ tsk mald kryddnejlika
  • 2,5 dl rapsolja (eller valfri olja)
  • 1,25 dl strösocker
  • 1,25 dl farinsocker, packat
  • 4 ägg, rumstempererade
  • 2,5 dl honung eller melass
  • 1 ½ tsk glutenfritt vaniljextrakt
  • 1,25 dl mjölk

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 180°C och smörj en 22×30 centimeters form (ungefärlig storlek), alternativt klä med bakplåtspapper; sätt åt sidan.
  2. Tillsätt de torra ingredienserna till en stor blandningsskål. Vispa tills det blandas.
  3. Tillsätt de återstående ingredienserna till de torra ingredienserna.
  4. Vispa tills allt har blandats jämnt.
  5. Häll kaksmeten i din förberedda form.
  6. Grädda i 30-32 minuter, eller tills en tandpetare som sticks in i mitten av kakan kommer ut ren.
  7. När kakan svalnat, skiva upp och njut!
Glutenfri mjuk pepparkaka

Glutenfri mjuk pepparkaka

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på glutenfri mjuk pepparkaka! Detta kommer kanske vara den mjukaste glutenfria pepparkakan du någonsin har ätit, med alla de rätta vinterkryddorna. Det är din nya favoritkaka till fikat!
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 45 minuter
Portioner 16 skivor

Ingredienser
  

  • 6 dl glutenfritt mjöl för alla ändamål
  • 2,5 tsk glutenfritt bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kanel
  • ½ tsk mald kryddnejlika
  • 2,5 dl rapsolja (eller valfri olja)
  • 1,25 dl strösocker
  • 1,25 dl farinsocker, packat
  • 4 st ägg, rumstempererade
  • 2,5 dl honung eller melass
  • 1 ½ tsk glutenfritt vaniljextrakt
  • 1,25 dl mjölk

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 180°C och smörj en 22×30 centimeters form (ungefärlig storlek), alternativt klä med bakplåtspapper; sätt åt sidan.
  • Tillsätt de torra ingredienserna till en stor blandningsskål. Vispa tills det blandas.
  • Tillsätt de återstående ingredienserna till de torra ingredienserna.
  • Vispa tills allt har blandats jämnt.
  • Häll kaksmeten i din förberedda form.
  • Grädda i 30-32 minuter, eller tills en tandpetare som sticks in i mitten av kakan kommer ut ren.
  • När kakan svalnat, skiva upp och njut!
Keyword Glutenfri mjuk pepparkaka

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning