Glömmingetårta – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på glömmingetårta!

Glömmingetårta är en ljuvlig sommartårta med maränger och härligt mycket bär. Gör denna sommarklassiker för en härlig fika som alla älskar och uppskattar!

Kan det bli mer sommar än glömmingetårta? Jag tycker inte det! Glömmingetårta är sommar för mig.

Jag älskar glömmingetårta som ett lyxigt fika, fullspäckad med bär och maräng. Smaken och tårtans utseende för tankarna till gröna landskap, högsommar och solen som skiner.

Ingredienser (12 bitar)

Tårtbotten

  • 75 g smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk

Maräng

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 tsk rapsolja

Garnering

  • 5 dl vispgrädde
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 800 g färska jordgubbar
  • 150 g färska hallon

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 150°C.
  2. Separera äggulorna och äggvitorna i två separata skålar.

Tårtbotten

  1. Vispa smör och socker pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under vispning.
  2. Tillsätt mjölet och bakpulvret till äggsmeten under vispning. Tillsätt även mjölk och rör ihop till en jämn smet.

Maräng

  1. Vispa äggvitorna tills det blir som mjuka toppar. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills sockret löst upp sig och du har en fast maräng.

Sammansättning

  1. Klä en plåt eller långpanna med bakplåtspapper. Pensla ett tunt lager rapsolja över hela bakplåtspappret.
  2. Bred ut smeten tills sockerkaksbotten på bakplåtspappret. Ta sedan marängen och fördela jämnt ovanpå smeten.
  3. Grädda mitt i ugnen i 25 min på 150°C.
  4. Flytta kakan från plåten och låt svalna. Under tiden, vispa grädden med vaniljsockret.
  5. När tårtbotten svalnat, dela i två delar med marängsidan uppåt. Bred ut en tredjedel av grädden och bären över den ena delen. Lägg sedan andra delen av tårtbotten ovanpå och toppa med resten av grädden och bären.
  6. Nu är din tårta klar! Njut av den goda glömmingetårta!
Glömmingetårta

Glömmingetårta

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på glömmingetårta! Glömmingetårta är en ljuvlig sommartårta med maränger och härligt mycket bär. Gör denna sommarklassiker för en härlig fika som alla älskar och uppskattar!
Förberedelser 25 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Total tid 1 t
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

Tårtbotten

  • 75 g smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk

Maräng

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 tsk rapsolja

Garnering

  • 5 dl vispgrädde
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 800 g färska jordgubbar
  • 150 g färska hallon

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 150°C.
  • Separera äggulorna och äggvitorna i två separata skålar.

Tårtbotten

  • Vispa smör och socker pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under vispning.
  • Tillsätt mjölet och bakpulvret till äggsmeten under vispning. Tillsätt även mjölk och rör ihop till en jämn smet.

Maräng

  • Vispa äggvitorna tills det blir som mjuka toppar. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills sockret löst upp sig och du har en fast maräng.

Sammansättning

  • Klä en plåt eller långpanna med bakplåtspapper. Pensla ett tunt lager rapsolja över hela bakplåtspappret.
  • Bred ut smeten tills sockerkaksbotten på bakplåtspappret. Ta sedan marängen och fördela jämnt ovanpå smeten.
  • Grädda mitt i ugnen i 25 min på 150°C.
  • Flytta kakan från plåten och låt svalna. Under tiden, vispa grädden med vaniljsockret.
  • När tårtbotten svalnat, dela i två delar med marängsidan uppåt. Bred ut en tredjedel av grädden och bären över den ena delen. Lägg sedan andra delen av tårtbotten ovanpå och toppa med resten av grädden och bären.
  • Nu är din tårta klar! Njut av den goda glömmingetårta!
Keyword Glömmingetårta

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning