I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på glömmingetårta!
Glömmingetårta är en ljuvlig sommartårta med maränger och härligt mycket bär. Gör denna sommarklassiker för en härlig fika som alla älskar och uppskattar!
Kan det bli mer sommar än glömmingetårta? Jag tycker inte det! Glömmingetårta är sommar för mig.
Jag älskar glömmingetårta som ett lyxigt fika, fullspäckad med bär och maräng. Smaken och tårtans utseende för tankarna till gröna landskap, högsommar och solen som skiner.
Receptet – Så gör du:
Glömmingetårta
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Tårtbotten
- 75 g smör, rumstempererat
- 1 dl strösocker
- 4 st ägg
- 1,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 dl mjölk
Maräng
- 4 st ägg
- 2 dl strösocker
- 3 tsk rapsolja
Garnering
- 5 dl vispgrädde
- 4 tsk vaniljsocker
- 800 g färska jordgubbar
- 150 g färska hallon
Instruktioner
- Förvärm ugnen till 150°C.
- Separera äggulorna och äggvitorna i två separata skålar.
Tårtbotten
- Vispa smör och socker pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under vispning.
- Tillsätt mjölet och bakpulvret till äggsmeten under vispning. Tillsätt även mjölk och rör ihop till en jämn smet.
Maräng
- Vispa äggvitorna tills det blir som mjuka toppar. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills sockret löst upp sig och du har en fast maräng.
Sammansättning
- Klä en plåt eller långpanna med bakplåtspapper. Pensla ett tunt lager rapsolja över hela bakplåtspappret.
- Bred ut smeten tills sockerkaksbotten på bakplåtspappret. Ta sedan marängen och fördela jämnt ovanpå smeten.
- Grädda mitt i ugnen i 25 min på 150°C.
- Flytta kakan från plåten och låt svalna. Under tiden, vispa grädden med vaniljsockret.
- När tårtbotten svalnat, dela i två delar med marängsidan uppåt. Bred ut en tredjedel av grädden och bären över den ena delen. Lägg sedan andra delen av tårtbotten ovanpå och toppa med resten av grädden och bären.
- Nu är din tårta klar! Njut av den goda glömmingetårta!