I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på gammaldags rabarberpaj!
Gör en god gammaldags rabarberpaj, snabbt och enkelt med detta recept. Gammaldags rabarberpaj på klassiskt vis!
Detta är en typ av gammaldags rabarberpaj som min mormor brukade laga. Den tar verkligen vara på rabarberns goda smak med en fin och god kaka.
Servera som den är vilket är jättegott, eller exempelvis med vaniljsås eller vaniljglass. Perfekt till fikat eller efterrätten.
Kort sagt så älskar jag verkligen detta recept på gammaldags rabarberpaj och tycker det är riktigt värt att göra. Helt klart det ett det bästa receptet på gammaldags rabarberpaj enligt mig helt enkelt. Testa gärna receptet nedan!
Ingredienser (8 bitars gammaldags rabarberpaj)
- 2,5 dl strösocker
- 3 ägg
- 50 g smör
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 dl mjölk
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 liten nypa salt
- 1,5 tsk bakpulver
- 125 g mandelmassa
- smör och ströbröd till formen
Rabarberna
- 1 stor (ca 100 g) rabarberstjälk
- 2 msk smör
- 2 msk strösocker
- 1 tsk malen kanel
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180°C.
- I en skål, vispa strösocker och ägg ljust och fluffigt.
- Smält smöret och ta bort från värmen. Tillsätt malen kardemumma och mjölken till det smälta smöret.
- Blanda smörblandningen med äggblandningen och rör försiktigt om.
- I en separat skål, blanda vetemjöl, vaniljsocker, salt, bakpulver genom att röra om. Blanda ner i smeten. Riv även mandelmassan och rör ned i smeten.
- Skala och skiva rabarbern i cirka 1,5 cm tjocka bitar. Stek rabarberbitarna mjuka i en stekpanna med smör, strösocker och kanel.
- Smörj och bröa en rund springform, ca 22-24 cm i diameter. Tryck ner de mjuka rabarberbitarna.
- Grädda rabarberkakan i mitten av ugnen på 180°C i 20-25 minuter.

Gammaldags rabarberpaj
Ingredienser
- 2,5 dl strösocker
- 3 st ägg
- 50 g smör
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 dl mjölk
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 st liten nypa salt
- 1,5 tsk bakpulver
- 125 g mandelmassa
- smör och ströbröd till formen
Rabarberna
- 1 st stor (ca 100 g) rabarberstjälk
- 2 msk smör
- 2 msk strösocker
- 1 tsk malen kanel
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180°C.
- I en skål, vispa strösocker och ägg ljust och fluffigt.
- Smält smöret och ta bort från värmen. Tillsätt malen kardemumma och mjölken till det smälta smöret.
- Blanda smörblandningen med äggblandningen och rör försiktigt om.
- I en separat skål, blanda vetemjöl, vaniljsocker, salt, bakpulver genom att röra om. Blanda ner i smeten. Riv även mandelmassan och rör ned i smeten.
- Skala och skiva rabarbern i cirka 1,5 cm tjocka bitar. Stek rabarberbitarna mjuka i en stekpanna med smör, strösocker och kanel.
- Smörj och bröa en rund springform, ca 22-24 cm i diameter. Tryck ner de mjuka rabarberbitarna.
- Grädda rabarberkakan i mitten av ugnen på 180°C i 20-25 minuter.