Gammaldags ättiksgurka – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på gammaldags ättiksgurka!

Gammaldags ättiksgurka är en tidlös klassiker som du enkelt kan göra hemma. Riktigt gott, snabbt, och enkelt, och riktigt gott till exempelvis husmanskost.

Riktigt god gammaldags ättiksgurka som mormor gjorde den är riktigt gott på mackan eller till husmansklassiker, exempelvis köttbullar. Sötsyrligt med exakt den där härliga smaken man eftersöker.

Med förvaring i kylen så håller en öppnad burk 6-12 månader. Hållbarheten blir bäst om man steriliserar burkarna.

Kort sagt så älskar jag detta recept på gammaldags ättiksgurka och tycker det är riktigt värt att göra. Testa gärna receptet nedan!

Ingredienser (2 burkar gammaldags ättiksgurka)

  • 750 g västeråsgurkor
  • 2 st dillkronor
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl ättikssprit (12%)
  • 0,5 dl salt

Instruktioner

  1. Tvätta gurkorna noga. Skär dem sedan i sisådär halvcentimetertjocka skivor.
  2. I rena burkar, tillsätt omvartannat gurka, dillkronor, och senapsfrön.
  3. I en kastrull, koka upp ättika, vatten, socker och salt, så att saltet och sockret löser upp sig.
  4. Häll ner lagen i burkarna och stäng burkarna.
  5. Låt kallna och förvara i kylen i en vecka innan första provsmakningen, vilket är tidpunkten då det är gott att äta.
Gammaldags ättiksgurka

Gammaldags ättiksgurka

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på gammaldags ättiksgurka! Gammaldags ättiksgurka är en tidlös klassiker som du enkelt kan göra hemma. Riktigt gott, snabbt, och enkelt, och riktigt gott till exempelvis husmanskost.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 25 minuter
Portioner 2 burkar

Ingredienser
  

  • 750 g västeråsgurkor
  • 2 st dillkronor
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl ättikssprit (12%)
  • 0,5 dl salt

Instruktioner

  • Tvätta gurkorna noga. Skär dem sedan i sisådär halvcentimetertjocka skivor.
  • I rena burkar, tillsätt omvartannat gurka, dillkronor, och senapsfrön.
  • I en kastrull, koka upp ättika, vatten, socker och salt, så att saltet och sockret löser upp sig.
  • Häll ner lagen i burkarna och stäng burkarna.
  • Låt kallna och förvara i kylen i en vecka innan första provsmakningen, vilket är tidpunkten då det är gott att äta.
Keyword Gammaldags ättiksgurka

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning