Fylld smördegspastej – Recept

I denna artikel går vi igenom ett mycket gott recept på fyllda smördegspastejer. Dessa smördegspastejer är varma och härligt krispiga. Vi fyller dessa smördegspastejer med ost, broccoli, champinjoner, och rökt skinka, och gör en svensk version av den franska fyllda smördegspastejer!

Ingredienser (för 30 smördegspastejer)

  • 4 plattor smördeg
  • 300 g broccoli fryst eller färsk
  • 200 g skinka
  • 150 g champinjoner
  • vetemjöl
  • 1,5 dl ost
  • salt
  • peppar
  • 1 st ägg

Instruktioner

  1. Fräs champinjoner i olivolja i en stekpanna. Koka broccolin i en kastrull.
  2. Förvärm ugnen till 180 grader Celsius. Kombinera osten med äggvitan, en nypa salt och en nypa svartpeppar. Använd en gaffel för att blanda ingredienserna tills de är väl blandade. Rör om med en gaffel.
  3. På en slät, ren, lätt mjölad yta, vika upp dina smördegsark ett åt gången. Använd en kavel för att rulla ut arket till en kvadrat på 30 x 30 cm. Skär smördegsdegen i 8 lika stora fyrkanter, var och en ca 10×10 cm stora.
  4. Lägg 1 knapp matsked av ostfyllningen i mitten av varje degkvadrat, tillsätt även lite skinka, champinjoner och broccoli.
  5. Vik degkvadraterna genom att ta tag i ett hörn och vika över det till det motsatta hörnet för att göra trianglar. Nyp fast längs den yttre öppna kanten av trianglarna för att täta till. Om du har problem med att försegla degen och få den att hänga ihop, blöt fingret med lite vatten och kör det runt kanten på rutan innan du viker- det hjälper den att hålla ihop.
  6. Du kan också stänga kanterna med en gaffel om du vill.
  7. Upprepa denna process (steg 3-6) för varje blad av smördeg – rulla ut bakverket, skär i fyrkanter, tillsätt fyllning och försegla trianglarna.
  8. Klä dina plåtar med bakplåtspapper. Lägg 8-9 smördegspastejer på varje plåt, jämnt fördelade, vilket ger dem lite utrymme att expandera under ungsbakningen.
  9. Vispa ihop äggulan och 2 tsk kallt vatten i en liten skål. Använd en konditorpensel för att pensla ett lätt lager på ytan av varje smördegspastej.
  10. Grädda smördegspastejerna i ugnen i cirka 30 minuter (180 grader Celsius), växla bakplåtarna mellan de övre och nedre ställen halvvägs genom tillagningen. Grädda tills de är gyllenbruna och genombakade.
  11. Servera varma! Förvara i en försluten behållare eller plastpåse.
smördegspastej banner

Fylld smördegspastej

I denna artikel går vi igenom ett mycket gott recept på fyllda smördegspastejer. Dessa smördegspastejer är varma och härligt krispiga. Vi fyller dessa smördegspastejer med ost, broccoli, champinjoner, och rökt skinka, och gör en svensk version av den franska fyllda smördegspastejer!
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 45 minuter
Portioner 30 smördegspastejer

Ingredienser
  

  • 4 plattor smördeg
  • 300 g broccoli fryst eller färsk
  • 200 g skinka
  • 150 g champinjoner
  • vetemjöl
  • 1,5 dl ost
  • salt
  • peppar
  • 1 st ägg

Instruktioner

  • Fräs champinjoner i olivolja i en stekpanna. Koka broccolin i en kastrull.
  • Förvärm ugnen till 180 grader Celsius. Kombinera osten med äggvitan, en nypa salt och en nypa svartpeppar. Använd en gaffel för att blanda ingredienserna tills de är väl blandade. Rör om med en gaffel.
  • På en slät, ren, lätt mjölad yta, vika upp dina smördegsark ett åt gången. Använd en kavel för att rulla ut arket till en kvadrat på 30 x 30 cm. Skär smördegsdegen i 8 lika stora fyrkanter, var och en ca 10×10 cm stora.
  • Lägg 1 knapp matsked av ostfyllningen i mitten av varje degkvadrat, tillsätt även lite skinka, champinjoner och broccoli.
  • Vik degkvadraterna genom att ta tag i ett hörn och vika över det till det motsatta hörnet för att göra trianglar. Nyp fast längs den yttre öppna kanten av trianglarna för att täta till. Om du har problem med att försegla degen och få den att hänga ihop, blöt fingret med lite vatten och kör det runt kanten på rutan innan du viker- det hjälper den att hålla ihop.
  • Du kan också stänga kanterna med en gaffel om du vill.
  • Upprepa denna process (steg 3-6) för varje blad av smördeg – rulla ut bakverket, skär i fyrkanter, tillsätt fyllning och försegla trianglarna.
  • Klä dina plåtar med bakplåtspapper. Lägg 8-9 smördegspastejer på varje plåt, jämnt fördelade, vilket ger dem lite utrymme att expandera under ungsbakningen.
  • Vispa ihop äggulan och 2 tsk kallt vatten i en liten skål. Använd en konditorpensel för att pensla ett lätt lager på ytan av varje smördegspastej.
  • Grädda smördegspastejerna i ugnen i cirka 30 minuter (180 grader Celsius), växla bakplåtarna mellan de övre och nedre ställen halvvägs genom tillagningen. Grädda tills de är gyllenbruna och genombakade.
  • Servera varma! Förvara i en försluten behållare eller plastpåse.
Keyword fyllda smördegspastejer, smördegspastej, smördegspastejer

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning