Fransyska sous vide – Recept

I denna artikel går vi igenom hur du tillagar fransyska genom sous vide. Fransyskan är ett exceptionellt magert, mycket prisvärt nötköttsbitsalternativ. Köttbiten är mångsidig och har många användningsområden, däribland funkar den ypperligt bra att tillaga med sous vide!

Sous vide-tillagning handlar om att försegla fransyskan i en lufttät behållare, vanligtvis en vakuumförsluten påse, och sedan tillaga maten i temperaturkontrollerat vatten. Sous vide är en fransk term och till ”under vakuum”, vilket är logiskt!

Jag föredrar som sagt sous vide för fransyska! Det finns faktiskt massor av fördelar med att laga just sous vide. Både för smaken och konsistensen, men även av andra skäl.

Fransyskan kommer garanterat att tillagas jämnt när du tillagar det sous vide. Detta då vattnet liksom omfamnar hela köttbiten och håller en jämn temperatur. Vattenbadet håller temperaturen jämn och ger dig den härliga, jämnt tillagade köttbiten.

Det finns faktiskt väldigt få professionella kockar som inte använder sous vide i sin matlagning, just för att de vet att de får ett perfekt, exakt resultat varje gång med denna tekniken.

Några kockar jag känner har sagt till mig att sous vide känns som fusk, eftersom det är ett så enkelt sätt att få en så bra fransyska. Det tyckte jag var lite roligt och även talande för just fördelarna.

Dessutom så finns inget behov av att stå vid spisen när du lagar sous vide. Att laga sous vide ger dig friheten att vakuumförpacka din mat, lägga den i vatten, ställa in temperaturen och gå därifrån.

Till skillnad från traditionella tillagningsmetoder där du måste titta på och kontrollera din mat, kommer mat som tillagas med sous vide att tillagas till perfektion samtidigt som du är fri att göra andra saker.

Redskap

  • rekommenderas: vakuumförpackare och vakuumpåsar
  • rekommenderas: sous-vide-maskin / (eller sous vide-cirkulator och en stor gryta)
  • annars: förslutbar plastpåse (eller ziplock-påse) som tål temperaturerna
  • aluminiumfolie

Ingredienser

  • 1 fransyska på cirka 1-1,2 kg
  • olivolja
  • vitlök (valfri mängd)
  • timjan- och rosmarinstjälkar
  • flingsalt
  • svartpeppar

Instruktioner

  1. Skala vitlöksklyftorna och stick in dem i köttet på olika ställen.
  2. Klappa in olivolja på köttbiten tillsammans med valfri kryddning med salt och peppar
  3. Toppa med timjan och rosmarinstjälkar
  4. Vakuumförpacka fransyskan, eller, om du inte har vakuumförpackare, fortsätt till nästa steg
  5. Värm upp ditt vatten till 57,5 grader och lägg din påse med fransyskan i vattnet i 8 timmar. Har du en vanlig förslutbar plastpåse som du inte har vakuumförpackat, stäng den inte förrän hela påsen förutom biten där du stänger är i vatten, och stäng då påsen.
  6. Låt din fransyska kallna och linda sedan in den i aluminiumfolie för att förvara i kylen, alternativt gå vidare till nästa steg direkt.
  7. Värm ugnen till 120 grader och låt fransyskan tillagas i ugnen i 20 minuter.
  8. Färdigt! Njut med valfria tillbehör.
fransyska sous vide

Fransyska sous vide

I denna artikel går vi igenom hur du tillagar fransyska genom sous vide. Fransyskan är ett exceptionellt magert, mycket prisvärt nötköttsbitsalternativ. Köttbiten är mångsidig och har många användningsområden, däribland funkar den ypperligt bra att tillaga med sous vide!
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 8 t 20 minuter
Total tid 8 t 30 minuter
Portioner 1 fransyska

Utrustning

  • rekommenderas: vakuumförpackare och vakuumpåsar
  • rekommenderas: sous-vide-maskin / (eller sous vide-cirkulator och en stor gryta)
  • annars: förslutbar plastpåse (eller ziplock-påse) som tål temperaturerna
  • Aluminiumfolie

Ingredienser
  

  • 1 st fransyska (1-1,2 kg)
  • oliolja
  • vitlök (valfri mängd)
  • timjan- och rosmarinstjälkar
  • flingsalt
  • svartpeppar

Instruktioner

  • Skala vitlöksklyftorna och stick in dem i köttet på olika ställen.
  • Klappa in olivolja på köttbiten tillsammans med valfri kryddning med salt och peppar
  • Toppa med timjan och rosmarinstjälkar
  • Vakuumförpacka fransyskan, eller, om du inte har vakuumförpackare, fortsätt till nästa steg
  • Värm upp ditt vatten till 57,5 grader och lägg din påse med fransyskan i vattnet i 8 timmar. Har du en vanlig förslutbar plastpåse som du inte har vakuumförpackat, stäng den inte förrän hela påsen förutom biten där du stänger är i vatten, och stäng då påsen.
  • Låt din fransyska kallna och linda sedan in den i aluminiumfolie för att förvara i kylen, alternativt gå vidare till nästa steg direkt.
  • Värm ugnen till 120 grader och låt fransyskan tillagas i ugnen i 20 minuter
  • Färdigt! Njut med valfria tillbehör.
Keyword fransyska sous vide

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning