Fläskesteg (dansk fläskstek) – Recept

5/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag ett klassiskt danskt recept på fläskesteg (dansk fläskstek)!

Helstekt dansk fläskesteg med krispig skorpa är en dansk klassiker. Med fläskesteg kan du förvänta dig en riktigt god fläskstek med en perfekt krispig skorpa. Den är inte svår att laga och passar till många olika tillbehör.

Fläskesteg

Dansk fläskesteg görs på en fläskbit med svålen kvar. Exempelvis sidfläsk, ribbestek, eller fransyska, men även karré går bra.

Det är ganska enkelt att göra en perfekt fläskstek i ugnen och med dessa enkla knep blir skorpan alltid krispig.

Fläskesteg

Du kan även salta fläsksteken några timmar innan du sätter in den i ugnen. Det gör det bara bättre.

Snåla inte med saltet och se till att det kommer in mellan ristorna! Saltet hjälper till med krispigheten.

Fläskesteg

Receptet – Så gör du:

Fläskesteg (dansk fläskstek)

5/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Helstekt dansk fläskesteg med krispig skorpa är en dansk klassiker. Med fläskesteg kan du förvänta dig en riktigt god fläskstek med en perfekt krispig skorpa. Den är inte svår att laga och passar till många olika tillbehör.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 15 minuter
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

  • 1,5 kg fläskbit med svålen kvar (utan ben) – exempelvis sidfläsk, ribbestek, eller fransyska, men även karré går bra.
  • Flingsalt och peppar

Sky

  • 1 st gul lök, grovt hackad
  • 1 st tärnad morot
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 st buljongtärning
  • 1 msk till 2 msk timjan

Instruktioner

  • För att få en knaprig skorpa på fläsksteken, rista den med små skär över hela längden. Varje rista ska ha cirka ½ cm mellanrum – men var försiktig så att ristorna inte är så djupa att de går ner i köttet, utan bara svålen. Om köttet också ristas riskerar man att köttsaften tränger upp genom svålen, och då är det svårare att uppnå knaprigheten.
  • Fukta sedan fingrarna med lite vatten, och strö ner salt mellan ristorna. De fuktiga händerna gör att saltet binder sig väl till svålen. Beräkna 1 tsk grovflingat salt per kilogram fläskstek. Gnugga försiktigt in det i ristorna. 
  • Ge också fläsksteken rikligt med salt på undersidan och sidorna, och lägg den med ristorna uppåt på ett galler som du sedan lägger i en långpanna. Tänk på att fläsksteken måste ligga helt jämnt, och det kan behövas att lägga en bit rotfrukt eller aluminium under så att den ligger helt horisontellt.
  • Tillsätt din sky till långpannan.
  • Förvärm ugnen till 225°C och ugnsrosta i ca. 1 timme och 15 minuter – stektiden är längre om det är en stor fläskstek. Medan den lagas i ugnen, öppna ugnen för att ösa vattensky från långpannan på ovansidan av svålen varje 15 minuter. Kontrollera vid behov om mer vätska behöver tillsättas.
  • Plocka ut ur ugnen, och spara skyn i en skål för att göra sås på, och kassera rotfrukterna (om du använde några). Stick in en köttermometer i mitten av steken om du har möjlighet. Saftigt kött kan man bättre säkerställa genom att använda en termometer.
  • Låt steken lagas vidare i ugnen i cirka 30 minuter. Håll ett öga på temperaturen som anges av termometern. När den har nått 55°C, kontrollera om skorpan på fläskestegen är knaprig. Om skorpan är knaprig, fortsätt i ugnen tills termometern visar 65°C. Om skorpan inte är krispig, skruva upp temperaturen till 250-300°C och låt ugnsrostars tills termometern visar 65°C.
  • Ta ut när termometern visar 65°C, då är fläskestegen klar. Låt steken vila i rumstemperatur i ca. 20 min. Under viloperioden stiger temperaturen till ca. 70°C. Fläsksteken är genomrostad vid 70°C.
Måltid Huvudrätt
Kök Danskt, Svenskt
Nyckelord Fläskesteg (dansk fläskstek)

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar