I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på finska julstjärnor!
Finska julstjärnor heter på finska joulutortut, vilket direkt översatt till svenska betyder jultårta. Faktum är att detta inte är några tårtor, utan snarare ugnsbakade smördegsknyten med plommonsylt i mitten.

Jag älskar denna bakelse och tycker den är riktig härlig. Finska julstjärnor passar perfekt till att bjuda både familj och vänner.
I vikningen av stjärnorna blir en och annan av hemmabagarna lätt förvirrade, vilket ger lite olika former. Men oroa dig inte – de kommer alla smaka riktigt bra, och med dessa instruktioner viker du både perfekta stjärnformade julkakor.
Ingredienser
- smördeg
- plommonsylt
- ägg
- florsocker
Instruktioner

- Sätt ugnen på 225 grader Celsius.
- Bred ut smördegskvadraterna på en plåt med bakplåtspapper så att de rumstempereras i 15 minuter.
- Skär dem i ett kryss tvärs över.
- Skeda upp plommonmarmelad eller sylt i mitten av smördegskvadraten, antingen innan eller efter att du stänger julstjärnan (du kan lägga sylten ovanpå).
- Formatera som en stjärna.
- Pensla med ägg.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.

Finska julstjärnor
Ingredienser
- smördeg
- plommonsylt
- ägg
- florsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader Celsius.
- Bred ut smördegskvadraterna på en plåt med bakplåtspapper så att de rumstempereras i 15 minuter.
- Skär dem i ett kryss tvärs över.
- Skeda upp plommonmarmelad eller sylt i mitten av smördegskvadraten, antingen innan eller efter att du stänger julstjärnan (du kan lägga sylten ovanpå).
- Formatera som en stjärna.
- Pensla med ägg.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.