I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på finska julstjärnor!
Finska julstjärnor heter på finska joulutortut, vilket direkt översatt till svenska betyder jultårta. Faktum är att detta inte är några tårtor, utan snarare ugnsbakade smördegsknyten med plommonsylt i mitten.
Jag älskar dessa bakelser och tycker de är riktig härliga. Det var en av mina finska vänner som bjöd på dem första gången, och sedan dess har jag gjort dem själv med min familj när julen närmar sig.
På bara 25 minuter och med fyra stycken ingredienser kan man göra sina egna finska julstjärnor med hjälp av detta recept.
Om det är någonting som stämmer in på finska julstjärnor, så är de att de passar perfekt till att bjuda både familj och vänner. Exempelvis när man får gäster över men också att ta med om man ska på exempelvis lite glögg.
I vikningen av stjärnorna blir en och annan av hemmabagarna lätt förvirrade, vilket ger lite olika former. Men oroa dig inte – de kommer alla smaka riktigt bra, och med dessa instruktioner nedan viker du både perfekta stjärnformade julkakor.
Det finns en bild här ovanför som visar rätt bra hur man ska vika dem. I övrigt så hoppas jag verkligen att ni ska tycka om detta recept lika mycket som jag gör, så härligt frasiga och goda blir de, utan mycket arbete alls!
Receptet – Så gör du:
Finska julstjärnor
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- smördeg
- plommonsylt
- ägg
- florsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader Celsius.
- Bred ut smördegskvadraterna på en plåt med bakplåtspapper så att de rumstempereras i 15 minuter.
- Skär dem i ett kryss tvärs över.
- Skeda upp plommonmarmelad eller sylt i mitten av smördegskvadraten, antingen innan eller efter att du stänger julstjärnan (du kan lägga sylten ovanpå).
- Formatera som en stjärna.
- Pensla med ägg.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.