Fermenterad vitlök – Recept

I denna artikel ger jag mitt absoluta favoritrecept på fermenterad vitlök. Fermenterad vitlök ger en raffinerad vitlökssmak till alla rätter. Vi fermenterar vitlök i honung, vilket är ett spännande, gott och bra sätt att njuta av vitlök med alla dess hälsosamma enzymer och näringsämnen intakta.

Fermenterad honungsvitlök var tidigare något som jag hade velat testa väldigt länge, ända sedan jag först läste om det. Denna smakrika fermenterade vitlök som fermenteras i honung kan användas till många saker, som god mat, såväl som bra huskurer.

Denna vitlök kan användas i alla recept som kräver vanlig vitlök.

Även fast det kan låta lite chockerande om man inte fermenterat vitlök i honung tidigare, så går det ärligt talat också att äta den som den är, det är faktiskt väldigt gott!

Ända sedan jag gjorde det för första gången, så har jag lärt mig att älska att fermentera vitlök, eftersom den mjukar upp rå vitlöks skarpa smak och arom. Den resulterande smakprofilen är en korsning mellan rå, karamelliserad och rostad vitlök.

Denna fermenterade honungsvitlök är den perfekta saken att testa att göra för att stärka ditt immunförsvar! Både honung och vitlök har starka hälsofördelar, så du vill ha denna läckra huskur till hands för förkylnings- och influensasäsongen.

Vid någon tidpunkt, för tusentals år sedan, lärde sig tidiga människor att använda fermenteringsprocessen för att njuta av dess välsmakande resultat.

Jag tycker vi fermenterar alldeles för lite i köket idag! De mest välbekanta fermenterade livsmedlen inkluderar koreansk kimchi, gurkor och tysk surkål. Till den listan tycker jag vi kan lägga till fermenterad vitlök i framtiden!

De nyttiga bakterierna som uppkommer vid fermentering omvandlar sockerarter till mjölksyra. Denna syra är ett naturligt konserveringsmedel som hämmar tillväxten av skadliga bakterier.

När vätska tillsätts honung, startar den fermenteringsprocessen hos vitlöken. Den lilla mängden vätska inuti vitlöksklyftan kommer att skapa precis tillräckligt med vätska för att jäsning ska ske.

Med detta sagt, så här gör du för att fermentera vitlök!

Redskap

 • Glasburk med lock eller motsvarande

Ingredienser

 • 2,5 dl hela vitlöksklyftor skalade och lätt krossade
 • 2,5 dl honung eller mer, efter behov för att täcka vitlöken i burken

Instruktioner

 1. Skala och krossa lätt vitlöksklyftorna. Det snabbaste och enklaste sättet att förbereda vitlöken är att placera sidan av en kockkniv ovanpå en enda vitlöksklyfta och sedan ge den ett fast slag med handflatan. Då lossnar skalet så du enkelt kan ta bort det och den blir även krossad.
 2. Lägg de skalade och lätt krossade vitlöksklyftorna i en burk med bred öppning. Tillsätt tillräckligt med honung för att helt täcka vitlöksklyftorna. Se till att de är helt belagda med honung.
 3. Sätt locket på burken, men dra inte åt. Stoppa sedan in burken på en mörk plats, exempelvis längst in i ett skafferi.
 4. Varje dag eller så, dra åt locket på burken så den stängs helt, och vänd sedan på den upp och ner för att täcka vitlöksklyftorna med honung. Lossa locket igen så det bara ligger ovanpå burken när du återställer det till upprätt läge.
 5. Inom några dagar till en vecka bör du se små bubblor börja bildas på ytan av honungen.
 6. Honungsvitlöken kommer att behöva jäsa i ungefär en månad, men du kan äta den när som helst även under processens gång. Smaken kommer att fortsätta att utvecklas med tiden, då vitlöken blir mjukare och honungen blir mycket rinnigare.
 7. Förvara på en sval plats i många månader eller till och med ett år, om inte längre.
fermenterad vitlök

Fermenterad vitlök

I denna artikel ger jag mitt absoluta favoritrecept på fermenterad vitlök. Fermenterad vitlök ger en raffinerad vitlökssmak till alla rätter. Vi fermenterar vitlök i honung, vilket är ett spännande, gott och bra sätt att njuta av vitlök med alla dess hälsosamma enzymer och näringsämnen intakta.
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 d
Total tid 30 d 20 minuter
Portioner 1 burk

Utrustning

 • Glasburk med lock eller motsvarande

Ingredienser
  

 • 2,5 dl hela vitlöksklyftor skalade och lätt krossade
 • 2,5 dl flytande honung eller mer, efter behov för att täcka vitlöken i burken

Instruktioner

 • Skala och krossa lätt vitlöksklyftorna. Det snabbaste och enklaste sättet att förbereda vitlöken är att placera sidan av en kockkniv ovanpå en enda vitlöksklyfta och sedan ge den ett fast slag med handflatan. Då lossnar skalet så du enkelt kan ta bort det och den blir även krossad.
 • Lägg de skalade och lätt krossade vitlöksklyftorna i en burk med bred öppning. Tillsätt tillräckligt med honung för att helt täcka vitlöksklyftorna. Se till att de är helt belagda med honung.
 • Sätt locket på burken, men dra inte åt. Stoppa sedan in burken på en mörk plats, exempelvis längst in i ett skafferi.
 • Varje dag eller så, dra åt locket på burken så den stängs helt, och vänd sedan på den upp och ner för att täcka vitlöksklyftorna med honung. Lossa locket igen så det bara ligger ovanpå burken när du återställer det till upprätt läge.
 • Inom några dagar till en vecka bör du se små bubblor börja bildas på ytan av honungen.
 • Honungsvitlöken kommer att behöva jäsa i ungefär en månad, men du kan äta den när som helst även under processens gång. Smaken kommer att fortsätta att utvecklas med tiden, då vitlöken blir mjukare och honungen blir mycket rinnigare.
 • Förvara på en sval plats i många månader eller till och med ett år, om inte längre.
Keyword fermenterad vitlök

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning