I denna artikel ger jag mitt absoluta favoritrecept på fermenterad vitlök!
Denna fermenterade vitlöken kan användas i alla recept som använder vanlig vitlök! Fermenterad vitlök ger en fin vitlökssmak till alla rätter.
Att fermentera vitlöken i honung är ett spännande, gott och bra sätt att njuta av vitlök med alla dess hälsosamma enzymer och näringsämnen!
Fermenterad honungsvitlök var tidigare något som jag hade velat testa väldigt länge, enda sedan jag först läste om det. Denna smakrika fermenterade vitlök som fermenteras i honung kan användas till många saker, som god mat, såväl som bra huskurer.
Även fast det kan låta lite chockerande om man inte fermenterat vitlök i honung tidigare, så går det ärligt talat också att äta den som den är, det är faktiskt väldigt gott!
Jag har lärt mig att älska att fermentera vitlök, eftersom den mjukar upp rå vitlöks skarpa smak och arom. Den resulterande smakprofilen är en korsning mellan rå, karamelliserad och rostad vitlök.
De nyttiga bakterierna som uppkommer vid fermentering omvandlar sockerarter till mjölksyra. Denna syra är ett naturligt konserveringsmedel som hämmar tillväxten av skadliga bakterier.
När vätska tillsätts honung, startar den fermenteringsprocessen hos vitlöken. Den lilla mängden vätska inuti vitlöksklyftan kommer att skapa precis tillräckligt med vätska för att jäsning ska ske.
Receptet – Så gör du:
Fermenterad vitlök
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 2,5 dl hela vitlöksklyftor skalade och lätt krossade
- 2,5 dl flytande honung eller mer, efter behov för att täcka vitlöken i burken
Instruktioner
- Skala och krossa lätt vitlöksklyftorna. Det snabbaste och enklaste sättet att förbereda vitlöken är att placera sidan av en kockkniv ovanpå en enda vitlöksklyfta och sedan ge den ett fast slag med handflatan. Då lossnar skalet så du enkelt kan ta bort det och den blir även krossad.
- Lägg de skalade och lätt krossade vitlöksklyftorna i en burk med bred öppning. Tillsätt tillräckligt med honung för att helt täcka vitlöksklyftorna. Se till att de är helt belagda med honung.
- Sätt locket på burken, men dra inte åt. Stoppa sedan in burken på en mörk plats, exempelvis längst in i ett skafferi.
- Varje dag eller så, dra åt locket på burken så den stängs helt, och vänd sedan på den upp och ner för att täcka vitlöksklyftorna med honung. Lossa locket igen så det bara ligger ovanpå burken när du återställer det till upprätt läge.
- Inom några dagar till en vecka bör du se små bubblor börja bildas på ytan av honungen.
- Honungsvitlöken kommer att behöva jäsa i ungefär en månad, men du kan äta den när som helst även under processens gång. Smaken kommer att fortsätta att utvecklas med tiden, då vitlöken blir mjukare och honungen blir mycket rinnigare.
- Förvara på en sval plats i många månader eller till och med ett år, om inte längre.