Fermenterad chilisås – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på fermenterad chilisås!

Oavsett om du odlat massor av egen chili i din trädgård, eller köper din chili, så kan alla göra det här receptet på fermenterad chilisås. Den är underbart kryddig och stor i smaken. Ringla den över vad som helst. Fungerar för alla typer av chili!

Jag odlar min egna chili varje sommarsäsong. Ett av mina favoritsätt att använda min chili är att fermenterad chilisås på den. Till just denna heta sås ville jag ha en fermenterad version, som tillför ytterligare ett lager av komplexitet till såsen.

Serranochili, min favorit! Men du kan självklar använda vilken chili du vill till detta recept på fermenterad chilisås.
Serranochili, min favorit! Men du kan självklar använda vilken chili du vill till detta recept på fermenterad chilisås.

Jag odlar serranopeppar som blir röda. Så många serranos, fastän du kan använda den chili du har tillgänglig för detta recept på fermenterad chilisås!

Du behöver alltså inte använda serranos. Detta recept fungerar med alla typer av chilipeppar. 

Detta är ett väldigt enkelt recept på chilisås, och även om vi fermenterar chilin först, vilket kan låta komplicerat, så är det faktiskt enkelt!

Tänk på att det alltid är klokt att sterilisera burkar och flaskor när man förvarar mat. Jag har gjort en guide om hur man gör det, här är den!

Vad är fermentering?

Fermentering är nedbrytning av mikroorganismer (mjölksyrabakterier) eller enzymer. Vi skapar en anaerob miljö (en miljö utan syre) för att chilins nyttiga bakterier kan överleva, och dåliga bakterier inte kan överleva.

De goda bakterierna är naturliga mjölksyrabakterier, som förbrukar kolhydrater i paprikan och omvandlar dem till syra. Efter fermenteringen har kolhydraterna i chilin fått mer vitaminer och smak än i färsk chili.

Dåliga bakterier, som ruttnande mögelsvampar, kan inte överleva i denna syrefria miljö. Vi skapar en sådan miljö med salt och saltlake, som skyddar paprikan samtidigt som de goda bakterierna gör sitt jobb.

Saltet är faktiskt inte konserveringsmedlet. Det är syran som produceras av jäsningsprocessen som gör konserveringen.

Det finns många fördelar med fermenterad mat. Vid jäsning av chili blir smakerna mjukare och chilin ändrar färg lite och utvecklar en behaglig doft.

Låt oss titta på receptet nu!

Ingredienser (ca 1 rejäl flaska eller 2 små)

 • 450 g chilipeppar med stjälkarna borttagna, exempelvis röd serranochili eller valfri annan chilipeppar
 • 1 liter kokat och sedan nedkylt vatten (så att man blir av med all eventuell klor)
 • 3 msk salt
 • 1 dl till 2 dl vitvinsvinäger efter dina önskemål, använd vinäger av god kvalitet för chilisås av bättre kvalitet

Instruktioner

 1. Koka upp ditt vatten och låt sedan svalna. Detta gör vi för att få bort eventuellt klor i vattnet.
 2. Hacka chilin grovt och packa dem sedan i en glasburk, lämna minst 2,5 cm fritt luftutrymme i toppen av burken. Chilin kommer höja sig lite vid fermentering.
 3. Blanda sedan ditt svalnade vatten med 3 msk salt. Häll denna saltlake över chilin i burken för att täcka dem, tryck ner dem lite allt eftersom. Det är viktigt att hålla chilin täckta med saltlake för att undvika att den förstörs. Kontrollera detta dagligen.
 4. Skruva på locket på burken och ställ burken dold från direkt solljus, för att låta den fermentera i minst 1 vecka. Idealiska temperaturer är rumstemperatur. Den mest aktiva fermenteringsperioden är mellan första och andra veckan, så se till att övervaka burken den under denna tid.
 5. Öppna burkarna ofta genom att skruva av locket lite för att släppa ut en del av de ackumulerande gaserna.
 6. Efter 1-2 veckor kommer jäsningsaktiviteten att minska och saltlaken blir grumlig och smakar surt.
 7. Låt chilin rinna av, men spara saltlaken.
 8. Tillsätt den fermenterade chilin i en matberedare eller mixer, tillsammans med 1,2 dl av saltlaken och 1,2 dl vinäger. Du kan lägga till mer eller mindre av varje efter önskemål och smak. Mer saltlake kommer att ha ge mer salt smak, mer vinäger ger en surare chilisås.
 9. Bearbeta tills såsen är slät.
 10. Tillsätt den fermenterade chilisåsen i en kastrull och låt koka upp snabbt. Sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter. Detta kommer att stoppa fermenteringsprocessen.
 11. Sila av blandningen för att ta bort de fasta partiklarna om så önskas, eller använd som den är för en mindre slät chilisås. Häll upp på heta flaskor och njut. Sterilisera gärna flaskorna innan, exempelvis genom att sänka ned dem i kokande vatten (så här gör du).
 12. Du kan lägga till mer vinäger eller vatten för att tunna ut chilisåsen.
 13. Njut av din fermenterade chilisås!
Fermenterad chilisås

Fermenterad chilisås

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på fermenterad chilisås! Oavsett om du odlat massor av egen chili i din trädgård, eller köper din chili, så kan alla göra det här receptet på fermenterad chilisås. Den är underbart kryddig och stor i smaken. Ringla den över vad som helst. Fungerar för alla typer av chili!
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 7 d
Total tid 7 d 15 minuter
Portioner 1 flaska

Ingredienser
  

 • 450 g chilipeppar med stjälkarna borttagna, exempelvis röd serranochili eller valfri annan chilipeppar
 • 1 liter kokat och sedan nedkylt vatten (så att man blir av med all eventuell klor)
 • 3 msk salt
 • 1 dl till 2 dl vitvinsvinäger efter dina önskemål, använd vinäger av god kvalitet för chilisås av bättre kvalitet

Instruktioner

 • Koka upp ditt vatten och låt sedan svalna. Detta gör vi för att få bort eventuellt klor i vattnet.
 • Hacka chilin grovt och packa dem sedan i en glasburk, lämna minst 2,5 cm fritt luftutrymme i toppen av burken. Chilin kommer höja sig lite vid fermentering.
 • Blanda sedan ditt svalnade vatten med 3 msk salt. Häll denna saltlake över chilin i burken för att täcka dem, tryck ner dem lite allt eftersom. Det är viktigt att hålla chilin täckta med saltlake för att undvika att den förstörs. Kontrollera detta dagligen.
 • Skruva på locket på burken och ställ burken dold från direkt solljus, för att låta den fermentera i minst 1 vecka. Idealiska temperaturer är rumstemperatur. Den mest aktiva fermenteringsperioden är mellan första och andra veckan, så se till att övervaka burken den under denna tid.
 • Öppna burkarna ofta genom att skruva av locket lite för att släppa ut en del av de ackumulerande gaserna.
 • Efter 1-2 veckor kommer jäsningsaktiviteten att minska och saltlaken blir grumlig och smakar surt.
 • Låt chilin rinna av, men spara saltlaken.
 • Tillsätt den fermenterade chilin i en matberedare eller mixer, tillsammans med 1,2 dl av saltlaken och 1,2 dl vinäger. Du kan lägga till mer eller mindre av varje efter önskemål och smak. Mer saltlake kommer att ha ge mer salt smak, mer vinäger ger en surare chilisås.
 • Bearbeta tills såsen är slät.
 • Tillsätt den fermenterade chilisåsen i en kastrull och låt koka upp snabbt. Sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter. Detta kommer att stoppa fermenteringsprocessen.
 • Sila av blandningen för att ta bort de fasta partiklarna om så önskas, eller använd som den är för en mindre slät chilisås. Häll upp på heta flaskor och njut. Sterilisera gärna flaskorna innan, exempelvis genom att sänka ned dem i kokande vatten.
 • Du kan lägga till mer vinäger eller vatten för att tunna ut chilisåsen.
 • Njut av din fermenterade chilisås!
Keyword Fermenterad chilisås

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning