Fermenterad chilisås – Recept

5/5 baserat på 7 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på fermenterad chilisås!

Oavsett om du odlat massor av egen chili i din trädgård, eller köper din chili, så kan alla göra det här receptet på fermenterad chilisås. Den är underbart kryddig och stor i smaken. Ringla den över vad som helst. Fungerar för alla typer av chili!

Ett av mina favoritsätt att använda min hemodlade chili (man kan också använda köpt chili från butiken), är att göra fermenterad chilisås på den. Att just fermentera tillför ett extra lager av komplexitet till såsen.

Serranochili, min favorit! Men du kan självklar använda vilken chili du vill till detta recept på fermenterad chilisås.
Serranochili, min favorit! Men du kan självklar använda vilken chili du vill till detta recept på fermenterad chilisås.

Man kan använda valfri chili som man har tillgänglig för detta recept på fermenterad chilisås! Jag använder oftast röda serranochilis.

Detta är ett väldigt enkelt recept, och även om vi fermenterar chilin, vilket kan låta komplicerat, så är det hela faktiskt busenkelt!

Tänk på att det alltid är klokt att sterilisera burkar och flaskor när man förvarar mat. Jag har gjort en guide om hur man gör det, här är den!

Vad är fermentering?


Fermentering är när mikroorganismer eller enzymer bryter ner mat. Vi skapar en syrefri miljö i en glasburk för att de nyttiga bakterierna i chilin ska överleva och de dåliga bakterierna inte ska kunna leva.

De nyttiga bakterierna är naturliga mjölksyrabakterier som omvandlar kolhydrater i chilin till syra. Efter fermenteringen innehåller chilin mer vitaminer och smak än när den är färsk.

Dåliga bakterier som kan orsaka mögel kan inte överleva i den syrefria miljön. Vi skapar denna miljö med hjälp av salt, som skyddar chilin medan de nyttiga bakterierna gör sitt jobb.

Saltet är inte själva konserveringsmedlet. Det är syran som bildas under jäsningen som gör att maten håller sig längre.

Fermenterad mat har många fördelar. När chilifrukten jäser blir smakerna mildare, chilin ändrar lite färg och får en behaglig doft.

Låt oss titta på receptet nu!

Fermenterad chilisås

Receptet – Så gör du:

Fermenterad chilisås

5/5 baserat på 7 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta spännande recept kombinerar fermentering och mixning för att skapa en smakmässigt komplex chilisås. Fermenteringen ger en djup och syrlig smak, medan mixningen och kokningen ger en rundad och balanserad konsistens och smak. Perfekt som smaksättning eller tillbehör till olika rätter.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 6 days 23 timmar 45 minuter
Totalt 7 days
Portioner 1 flaska

Ingredienser
 

  • 500 g chilipeppar med stjälkarna borttagna, exempelvis röd serranochili eller valfri annan chilipeppar
  • 1 liter vatten
  • 3 msk salt
  • 1 dl till 2 dl vitvinsvinäger

Instruktioner

  • Grovhacka chilin och placera dem sedan i en glasburk. Se till att det finns minst 3 cm luftutrymme kvar i toppen av burken. Chilin kommer att expandera något under fermenteringen.
  • Blanda vattnet med saltet. Häll denna saltlaken över chilin i burken så att den täcks ordentligt. Tryck ner chilin med en ren sked för att se till att den är helt täckt av saltlaken. Det är viktigt att chilin är täckt av saltlaken för att förhindra att den blir dålig. Kontrollera burken dagligen.
  • Skruva på locket på burken och placera den på en plats bortom direkt solljus för att låta stå och fermentera i minst en vecka. Rumstemperatur är den optimala temperaturen. Den mest aktiva fermenteringsperioden är vanligtvis mellan den första och andra veckan, så se till att övervaka burken under den tiden.
  • Öppna burken regelbundet genom att lossa locket något för att släppa ut ackumulerade gaser.
  • Efter 1-2 veckor kommer jäsningsaktiviteten att minska, och saltlaken blir grumlig och sur i smaken. Låt då chilin rinna av, men spara saltlaken. Tillsätt den fermenterade chilin i en matberedare eller mixer, tillsammans med 1,25 dl av saltlaken och 1,25 dl vitvinäger. Du kan justera mängden beroende på önskad smak. Mer saltlake ger en starkare sälta, medan mer vinäger ger en surare chilisås.
  • Bearbeta blandningen med mixern tills såsen är slät. Häll den mixade, fermenterade chilisåsen i en kastrull och låt den snabbt koka upp. Sänk sedan värmen och låt den sjuda i 15 minuter. Detta kommer att stoppa fermenteringsprocessen.
  • Om så önskas, sila blandningen för att ta bort eventuella bitar, eller använd hoppa över detta steget för en mer rustik chilisås.
  • Häll upp såsen i rena (gärna steriliserade) flaskor och njut av den. Du kan tillsätta mer vinäger eller vatten för att tunna ut chilisåsen om så önskas. Färdigt!
Måltid Sås
Kök Mexikanskt, Svenskt
Nyckelord Fermenterad chilisås

4 Kommentarer

  1. 5 stars
    Jag har gjort den två gånger nu, helt suveränt, jag tillsatte lite liquid smoke i en del av andra batchen, det blev kanon…

    • En oöppnad flaska fermenterad chilisås kan hålla sig i rumstemperatur i flera månader, särskilt om den förvaras på en sval och mörk plats. Det är dock viktigt att förvara chilisåsen på en stabil och jämn temperatur för att behålla dess kvalitet och hållbarhet. Att förvara den i ett skåp eller köksskåp kan vara en bra idé för att skydda den från direkt solljus och temperaturvariationer.

      Att använda en steriliserad flaska ger bästa möjliga förutsättningar för en bra hållbarhet! Ha det så gott och lycka till!

  2. 5 stars
    Jag gjorde den här på ca 85% Jamaican Bell (även gula och gröna frukter, sista skörden) och 15% Lombardo, och rundade av den med 1-2 skivor burk-ananas när den mixades. Silade den inte utan behöll bitar och frön. Blev väldigt bra och ganska stark.

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar