Ezekielbröd – Recept

Ezekielbröd är ett urtida bröd som är mycket näringsrikt och energirikt, och som funkar som en komplett måltid av sig självt. Alla ingredienser i Ezekielbröd har en hög näringshalt. Detta gör att Ezekielbröd förblir oöverträffat jämfört med andra bröd när det kommer till näring. Till exempel innehåller vanligt vitt bröd endast bearbetat vitt mjöl, vilket har liten näringsmässig nytta för din kropp.

Ezekielbröd innehåller en rad olika ingredienser, vilket gör att det är mycket rikt på kalorier.

Redskap

  • Mjölkvarn eller mortel
  • 2 st brödformar (ca 22×12 cm)
  • Bunke

Ingredienser

När det kommer till Ezekielbröd så handlar det om många ingredienser. Skulle man inte ha någon eller några av ingredienserna så kan man alltid ersätta med en annan typ av mjöl, så länge mängden blir mer eller mindre densamma.

  • 2 ½ dl matvete
  • 1 ½ dl dinkelmjöl
  • ½ dl korn
  • ½ dl hirs
  • ¼ dl torra gröna linser
  • 4 msk vita bönor
  • 2 msk torra röda kidneybönor
  • 10 dl varmt vatten (45 grader C)
  • 2,5 dl honung
  • ½ dl olivolja
  • 7 g aktiv torrjäst (1 paket)
  • 2 msk salt

Instruktioner

  1. Tillsätt vattnet, honungen, olivolja och jäst i en stor skål. Blanda ihop och låt stå i 3 till 5 minuter.
  2. Rör ihop alla kornen och bönorna tills de är väl blandade. Mal sedan denna blandning i en mjölkvarn eller en mortel.
  3. Tillsätt det färskmalda mjölet från tidigare steg samt salt till jästblandningen; rör om tills det är väl blandat, ca 10 minuter.
  4. Degen blir som en smet. Häll degen i två olivoljesmorda 22 x 12 centimeters brödformar.
  5. Låt jäsa på en varm plats i cirka 1 timme, eller tills degen når toppen av formen. Använd en ren trasa eller handduk för att täcka toppen
  6. Grädda i 180 grader celsius i 50 minuter till en timme, eller tills bröden är gyllenbruna.
  7. Använd en tandpetare för att kontrollera om mitten är färdig innan du tar ut pannorna ur ugnen. Stick tandpetaren i en limpa – blir den inte degig så är brödet klart.
  8. Klart! Smakligt bröd önskar vi!
ezekielbröd banner

Näringsrikt Ezekielbröd

Ezekielbröd är ett urtida bröd som är mycket näringsrikt och energirikt, och som funkar som en komplett måltid av sig självt. Alla ingredienser i Ezekielbröd har en hög näringshalt. Detta gör att Ezekielbröd förblir oöverträffat jämfört med andra bröd när det kommer till näring. Till exempel innehåller vanligt vitt bröd endast bearbetat vitt mjöl, vilket har liten näringsmässig nytta för din kropp.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 2 t
Total tid 2 t 15 minuter
Portioner 2 limpor

Utrustning

  • Mjölkvarn eller mortel
  • 2 st brödformar (ca 22×12 cm)
  • Bunke

Ingredienser
  

  • 2 ½ dl matvete
  • 1 ½ dl dinkelmjöl
  • ½ dl korn
  • ½ dl hirs
  • ¼ dl torra gröna linser
  • 4 msk vita bönor
  • 2 msk torra röda kidneybönor
  • 10 dl varmt vatten (45 grader C)
  • 2,5 dl honung
  • ½ dl olivolja
  • 7 g aktiv torrjäst (1 paket)
  • 2 msk salt

Instruktioner

  • Tillsätt vattnet, honungen, olivolja och jäst i en stor skål. Blanda ihop och låt stå i 3 till 5 minuter.
  • Rör ihop alla kornen och bönorna tills de är väl blandade. Mal sedan denna blandning i en mjölkvarn eller en mortel.
  • Tillsätt det färskmalda mjölet från tidigare steg samt salt till jästblandningen; rör om tills det är väl blandat, ca 10 minuter.
  • Degen blir som en smet. Häll degen i två olivoljesmorda 22 x 12 centimeters brödformar.
  • Låt jäsa på en varm plats i cirka 1 timme, eller tills degen når toppen av formen. Använd en ren trasa eller handduk för att täcka toppen
  • Grädda i 180 grader celsius i 50 minuter till en timme, eller tills bröden är gyllenbruna.
  • Använd en tandpetare för att kontrollera om mitten är färdig innan du tar ut bröden ur ugnen. Stick tandpetaren i en limpa – blir den inte degig så är brödet klart.
  • Klart! Smakligt bröd önskar vi!
Keyword ezekielbröd

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning