Enkelt rågsurdegsbröd – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på enkelt rågsurdegsbröd!

Detta är för mig det bästa sättet att göra ett enkelt rågsurdegsbröd. Gör ett enkelt rågsurdegsbröd som känns riktigt lyxigt och är riktigt gott!

Jag gillar rågbröd, och jag tror att vi är många som tycker detsamma. Så låt oss baka gott surdegsbröd med mycket råg.

Av någon konstig anledning verkar vetemjöl ha högre “status” än råg när det kommer till bakning. Råg är bra för hälsan och smakar otroligt gott i detta bröd.

Att detta är just ett rågsurdegsbröd med surdeg innebär att brödet får ännu mer smak och karaktär. Det är dessutom både spännande och roligt att baka, så jag kan varmt rekommendera receptet här nedanför!

Så görs surdegsstarter (om du måste göra den först)

Har du redan en surdegsstarter kan du påbörja receptet på brödet direkt. Annars är metoden nedan mitt bästa sätt på surdegsstarter. Receptet tar fyra till fem dagar.

  • Blanda 5 dl vetemjöl med 5 dl vatten.
  • Täck över så det är luftätt (exempelvis en burk) och låt stå i rumstemperatur i två dagar.
  • Tillsätt 2,5 dl vatten och 3,5 dl mjöl och blanda det noggrant.
  • Låt stå så det är luftätt i rumstemperatur i ett dygn.
  • Tillsätt 2,5 dl vatten och 3,5 dl mjöl och blanda noggrant.
  • Låt stå så det är luftätt på en varm plats eller rumstemperatur i ett dygn.
  • Nu har du förhoppningsvis en surdegsstarter som är redo!
Enkelt rågsurdegsbröd

Receptet – Så gör du:

Enkelt rågsurdegsbröd

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta är för mig det bästa sättet att göra ett enkelt rågsurdegsbröd. Gör ett enkelt rågsurdegsbröd som känns riktigt lyxigt och är riktigt gott!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 5 timmar 30 minuter
Totalt 5 timmar 45 minuter
Portioner 2 bröd

Ingredienser
 

  • 300 g surdegsstarter
  • 6 dl vatten
  • 350 g (ca 5,5 dl) vetemjöl
  • 500 g (ca 9 dl) rågmjöl
  • 2 tsk salt

Instruktioner

  • Blanda alla ingredienser utom saltet i en bunke. Bearbeta degen så den släpper från bunkens kanter, och låt sedan degen jäsa i bunken under kökshandduk i en timme.
  • Tillsätt saltet och utför en sträckning och vikning av degen. Sträck ut degen och vik den totalt tre gånger under fortsätt jäsning, med 30 minuters mellanrum mellan varje gång.
  • Låt degen vila i 4 timmar vid en temperatur på 25ºC.
  • Mjöla lätt din arbetsyta och stjälp ut degen. Dela den i två lika stora delar. Platta ut degen försiktigt med händerna. Forma varje degbit och forma till limpor.
  • Låt bröden jäsa tills du petar till den som om du skulle vilja ha dens uppmärksamhet, och den studsar tillbaka direkt. Då är den redo. Tiden som krävs beror mycket på omgivningstemperaturen så titta inte på klockan.
  • Värm ugnen till 250ºC med två ugnsplåtar. En plåt klädd med bakplåtspapper att baka brödet på (1 eller 2 åt gången om det får plats), och en plåt strax nedanför.
  • Sikta gärna över lite vetemjöl och skär valfritt snitt på toppen av brödet som du tycker är vackert. Sätt in plåtarna och brödet i ugnen. Häll lite vatten på plåten nedan och grädda varje bröd i 35-45 minuter.
  • Ta ut och låt svalna på galler.
  • Njut av ditt enkla rågsurdegsbröd!
Måltid Frukost, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Enkelt rågsurdegsbröd

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar