Citronolja – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på citronolja!

Citronolja är fantastisk att använda i salladsdressingar men oljan är också trevlig att ha till hands för att helt enkelt ringla över grillade grönsaker, kyckling eller fisk.

Man kan bli frestad att lämna citronskalet i olivoljan, men den håller längre om du tar bort det, och när oljan väl har svalnat i receptet kommer den ändå inte att ta upp mer smak från skalet. Man tjänar helt enkelt inget på att ha kvar skalet.

Se till att du använder ekologiska citroner!

Denna citronolja är inte heller dålig för att dutta på färsk getost nästa gång du serverar en ostbricka.

Kort sagt så älskar jag detta recept på citronolja och tycker det är riktigt värt att göra. Helt klart det bästa receptet på citronolja enligt mig helt enkelt. Testa gärna receptet nedan!

Ingredienser (1 flaska citronolja)

  • 6 ekologiska citroner (använd bara skalet)
  • 0,5 dl grovkornigt salt
  • 3,5 dl olja (jag använde olivolja, men du kan använda vilken olja du vill)

Instruktioner

  1. Skrubba citronerna ren (skrubba dem med tvål; vi vill ha det helt rent) och torka den ordentligt.
  2. Använd en vass kniv för att skära av skalet fint och tunt (inte den vita, beska delen, bara det yttre skiktet). Se till att undvika att skära för djupt. Du vill inte ha för mycket av det vita från citronerna.
  3. Blanda citronskal och salt i en skål. Kyl i kylen i 24 timmar.
  4. Skölj nu citronskalet noggrant några gånger.
  5. Lägg citronskalet och olivoljan i en liten kastrull och värm på medelvärme. Låt inte oljan sjuda eller utveckla några bubblor, inte ens små längs sidan av pannan. Håll oljan varm i ca 10 minuter.
  6. Ta kastrullen från värmen och låt oljan svalna till rumstemperatur med skalet kvar. Ta sedan bort citronskalet och kör oljan genom en sil.
  7. Färdigt! Njut av din citronolja! Citronolja kan lagras i flera veckor, om den förvaras förseglad och med minimal ljusexponering.
Citronolja

Citronolja

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på citronolja! Citronolja är fantastisk att använda i salladsdressingar men oljan är också trevlig att ha till hands för att helt enkelt ringla över grillade grönsaker, kyckling eller fisk.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 20 minuter
Portioner 1 flaska

Ingredienser
  

  • 6 st ekologiska citroner (använd bara skalet)
  • 0,5 dl salt
  • 3,5 dl olja (jag använder olivolja, men du kan använda vilken olja du vill)

Instruktioner

  • Skrubba citronerna ren (skrubba dem med tvål; vi vill ha det helt rent) och torka den ordentligt.
  • Använd en vass kniv för att skära av skalet fint och tunt (inte den vita, beska delen, bara det yttre skiktet). Se till att undvika att skära för djupt. Du vill inte ha för mycket av det vita från citronerna.
  • Blanda citronskal och salt i en skål. Kyl i kylen i 24 timmar.
  • Skölj nu citronskalet noggrant några gånger.
  • Lägg citronskalet och olivoljan i en liten kastrull och värm på medelvärme. Låt inte oljan sjuda eller utveckla några bubblor, inte ens små längs sidan av pannan. Håll oljan varm i ca 10 minuter.
  • Ta kastrullen från värmen och låt oljan svalna till rumstemperatur med skalet kvar. Ta sedan bort citronskalet och kör oljan genom en sil.
  • Färdigt! Njut av din citronolja! Citronolja kan lagras i flera veckor, om den förvaras förseglad och med minimal ljusexponering.
Keyword Citronolja

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning