Chokladmousse utan ägg – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på chokladmousse utan ägg. Detta är ett snabbt och enkelt recept på en krämig och äggfri chokladmousse.

Ibland är det ju så att man av olika anledningar inte kan ha ägg i sin chokladmousse, och då letar man efter ett recept utan ägg.

Chokladmousse utan ägg

Något som du kanske snabbt märkt med recept på chokladmousse är att alla av dem är extremt olika varandra. Vissa använder hela ägg, vissa använder bara äggvita och vissa använder inte ägg alls (som detta recept).

Vissa recept använder vispgrädde eller smör, medan andra inte gör det. Det finns många varianter, så vad är skillnaden?

Mousse betyder skum på franska, vilket antyder att en bra chokladmousse ska ha en en luftig konsistens. Det är därför många recept antingen vispar grädde eller äggvita för att få in fluffighet i blandningen.

I grund och botten är en chokladmousses lätthet beroende av förhållandet mellan vispad grädde eller vispad äggvita och övriga ingredienser. Att bara använda äggvita utan grädde kommer att göra moussen mer delikat och lätt, medan tillsats av äggulor, smör eller grädde (även om den är vispad) ger en fylligare smak och något tyngre konsistens.

Chokladmousse utan ägg

De flesta recept använder råa ägg. Men varje gång jag gör en mousse är det alltid någon som är orolig för salmonella. Därför valde jag idag att lägga upp ett recept för äggfri chokladmousse. Dessutom gjorde jag den här för min vän som för närvarande är gravid, så det är inte som att jag hade något val. 

Detta recept hittade jag tillsammans med ett gäng vänner, och vi var alla överens om att detta recept var en vinnare.

Ingredienser (4 portioner)

 • 60 ml vatten
 • 3 msk (35 gram) strösocker
 • 200 gram mörk choklad, grovhackad
 • 2,5 dl vispgrädde
 • valfritt: 1 tsk kaffe (valfritt)
 • valfritt: 1/2 msk mörk rom eller konjak

Instruktioner

 1. Lägg chokladen i en stor skål.
 2. I en medelstor kastrull, koka upp vattnet och sockret på medelvärme. När sockret har smält, häll den varma sockersmeten över chokladen. Låt stå i 30 sekunder, blanda sedan tills chokladen har smält och smeten är slät. Om chokladen inte har smält helt, ha in i mikrovågsugn i 15-20 sekunder. Rör i mörk rom eller konjak (valfritt). Om blandningen är varm, låt stå på bänken tills den når rumstemperatur.
 3. Vispa vispgrädde och kaffe tills mjuka toppar bildas. Vänd försiktigt hälften av den vispade grädden ner i chokladblandningen tills den blandas, sedan resten av den vispade grädden tills den är blandad och slät. Fördela i serveringsbägare.
 4. Kyl moussen tills den stelnat. Den blir ganska fast efter lång kylning, så ta ut den ur kylen 15-20 minuter innan servering.
 5. Klart! Förvara moussen i kylen, täckt med plastfolie, i upp till 3 dagar.
Chokladmousse utan ägg

Chokladmousse utan ägg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på chokladmousse utan ägg. Detta är ett snabbt och enkelt recept på en krämig och äggfri chokladmousse.
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 15 minuter
Portioner 4 portioner

Utrustning

 • visp

Ingredienser
  

 • 60 ml vatten
 • 3 msk strösocker cirka 35 gram
 • 200 g mörk choklad, grovhackad
 • 2,5 dl vispgrädde
 • 4 tsk kaffe (valfritt)
 • ½ msk rom eller konjak (valfritt)

Instruktioner

 • Lägg chokladen i en stor skål.
 • I en medelstor kastrull, koka upp vattnet och sockret på medelvärme. När sockret har smält, häll den varma sockersmeten över chokladen. Låt stå i 30 sekunder, blanda sedan tills chokladen har smält och smeten är slät. Om chokladen inte har smält helt, ha in i mikrovågsugn i 15-20 sekunder. Rör i mörk rom eller konjak (valfritt). Om blandningen är varm, låt stå på bänken tills den når rumstemperatur.
 • Vispa vispgrädde och kaffe tills mjuka toppar bildas. Vänd försiktigt hälften av den vispade grädden ner i chokladblandningen tills den blandas, sedan resten av den vispade grädden tills den är blandad och slät. Fördela i serveringsbägare.
 • Kyl moussen tills den stelnat. Den blir ganska fast efter lång kylning, så ta ut den ur kylen 15-20 minuter innan servering.
 • Förvara moussen i kylen, täckt med plastfolie, i upp till 3 dagar.
Keyword Äggfri chokladmousse, Chokladmousse utan ägg

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning