I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på chokladmousse utan ägg. Detta är ett snabbt och enkelt recept på en krämig och äggfri chokladmousse.
De flesta recept använder råa ägg. Men varje gång jag gör en mousse är det alltid någon som är orolig för salmonella. Därför valde jag idag att lägga upp ett recept för äggfri chokladmousse.
Ibland är det ju så att man av olika anledningar inte kan ha ägg i sin chokladmousse, och då letar man efter ett recept utan ägg.
Något som du kanske snabbt märkt med recept på chokladmousse är att alla av dem är extremt olika varandra. Vissa använder hela ägg, vissa använder bara äggvita och vissa använder inte ägg alls (som detta recept).
Vissa recept använder vispgrädde eller smör, medan andra inte gör det. Det finns många varianter, så vad är skillnaden?
Mousse betyder skum på franska, vilket antyder att en bra chokladmousse ska ha en en luftig konsistens. Det är därför många recept antingen vispar grädde eller äggvita för att få in fluffighet i blandningen.
I grund och botten är en chokladmoussens lätthet beroende av förhållandet mellan vispad grädde eller vispad äggvita och övriga ingredienser. Att bara använda äggvita utan grädde kommer att göra moussen mer delikat och lätt, medan tillsättning av äggulor, smör eller grädde (även om den är vispad) ger en fylligare smak, och något tyngre konsistens.
Detta recept gjorde jag tillsammans med ett gäng vänner, och vi var alla överens om att det recept var en vinnare. Testa gärna utefter anvisningarna här nedanför!
Receptet – Så gör du:
Chokladmousse utan ägg
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 0,5 dl vatten
- 3 msk strösocker cirka 35 gram
- 200 g mörk choklad, grovhackad
- 2,5 dl vispgrädde
- 4 tsk kaffe (valfritt)
- ½ msk rom eller konjak (valfritt)
Instruktioner
- Lägg chokladen i en stor skål.
- I en medelstor kastrull, koka upp vattnet och sockret på medelvärme. När sockret har smält, häll den varma sockersmeten över chokladen. Låt stå i 30 sekunder, blanda sedan tills chokladen har smält och smeten är slät. Om chokladen inte har smält helt, ha in i mikrovågsugn i 15-20 sekunder. Rör i mörk rom eller konjak (valfritt). Om blandningen är varm, låt stå på bänken tills den når rumstemperatur.
- Vispa vispgrädde och kaffe tills mjuka toppar bildas. Vänd försiktigt hälften av den vispade grädden ner i chokladblandningen tills den blandas, sedan resten av den vispade grädden tills den är blandad och slät. Fördela i serveringsbägare.
- Kyl moussen tills den stelnat. Den blir ganska fast efter lång kylning, så ta ut den ur kylen 15-20 minuter innan servering.
- Servera och njut! Förvara rester av moussen i kylen, täckt med plastfolie, i upp till 3 dagar.