Chiapudding med havremjölk – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på chiapudding med havremjölk som bas.

Chiapudding med havremjölk är superenkelt, supergott och supernyttigt! En vegansk och hälsosam frukost för en kraftfull morgon!

Chiapudding med havremjölk

Havremjölk – ett välsmakande alternativ!

Detta veganska chiafröpuddingrecept är gjort med svarta chiafrön och mjölkfri mjölk. Jag älskar att lägga till lite lönnsirap för att göra det sött och en liten bit vaniljextrakt för extra smak.

Det fina med detta frukostrecept är att du kan förbereda det kvällen innan. Allt du behöver göra för chiapudding över natten är att låta den dra över natten i kylen.

Chiapudding med havremjölk

Det smakar lite nötigt, och konsistensen är som pudding. Chiafrön håller ihop väldigt bra. Trots den långa blötläggningstiden har fröna fortfarande ett litet bett. Jag tror att det är detta som gör smaken av chiafröpudding så unik.

Du kan servera den med färsk frukt, bär, chokladflingor, nötsmör eller valfri topping.

Den här puddingen kan du förresten även servera som en nyttig efterrätt! 😉

Blötläggningstid:  Receptet är onekligen superenkelt och snabbt att tillaga. Det enda du behöver tänka på är att chiafröna måste blötläggas innan du unnar dem. Vilket innebär att du måste förbereda receptet minst 2 timmar i förväg. 

Vad är Chiafrön?

Chiafrön är små svarta frön som sväller upp när vätska tillsätts. Det är otroligt hur en liten mängd av dessa frön kan märkbart öka i volym.

  • Underskatta inte volymen av fröna. Det ser bara så lite ut när du lägger till dem i ett recept. Men du måste komma ihåg att de ökar i volym märkbart efter ca 1-2 timmar när vätska tillsätts. 

Det är svårt att föreställa sig en hälsosam kost utan dem eftersom de erbjuder så många fördelar.

Förresten, chiafrön finns i svart och vitt, men skillnaden mellan dessa två är minimal. De svarta är oftast mer tillgängliga i mataffärer, och det är just därför jag använder dem i mina recept.

Chiapudding med havremjölk

Receptet - Så gör du:

Chiapudding med havremjölk

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Chiapudding med havremjölk är superenkelt, supergott och supernyttigt! En vegansk och hälsosam frukost för en kraftfull morgon!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 5 minuter
Portioner 1 servering

Ingredienser
 

  • 2 msk chiafrön
  • 1 msk lönnsirap eller valfritt sötningsmedel
  • ½ tsk vaniljextrakt
  • 120 ml valfri havremjölk eller mjölkfri mjölk

Instruktioner

  • Tillsätt alla ingredienser i en burk och rör om ordentligt eller stäng locket och skaka ordentligt. För bästa resultat, rör om en andra gång efter 10 minuter.
  • Förvara den i minst 2 timmar eller över natten i kylen.
  • Servera med färsk frukt eller valfri topping.

Anteckningar

  • Håller sig fräsch i upp till två dagar förvarad i kylen.
  • Toppingsförslag: Färska bär, hackad frukt, fruktsylt, chokladflingor, nötsmör, nötter eller vad du vill.
Måltid Frukost
Kök Veganskt
Nyckelord Chiapudding med havremjölk

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar