I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på bröd med torrjäst i långpanna!
Detta är ett riktigt enkelt bröd med torrjäst i långpanna som ger riktigt fint resultat. Det mesta gör sig självt med detta härliga bröd, låt jäsa två gånger och sen in i ugnen i cirka 15 minuter!
Det är så roligt och vackert att se ett bröd bakas i långpanna, för att sedan skära upp det i rutor. Detta är mitt bästa sätt att göra bröd med torrjäst i just långpanna. Det är gott, saftigt, och enkelt att baka.
Jag gillar att ha lite frön i mitt bröd, exempelvis solrosfrön, men detta är helt valfritt!
Kort sagt så älskar jag detta recept på bröd med torrjäst i långpanna. Så ljuvligt och så värt att göra. Testa gärna receptet för en långpanna cirka 30×40 cm här nedanför!
Receptet – Så gör du:
Bröd med torrjäst i långpanna
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 12 dl vetemjöl (eller 7 dl vetemjöl, 5 dl rågsikt)
- 14 g (1 påse) torrjäst
- 1,5 tsk salt
- 5 dl mjölk
- 2 msk sirap
- valfritt: 1 dl valfria frön (exempelvis solrosfrön)
Instruktioner
- Blanda mjöl, jäst, salt, och eventuellt frön i en stor bunke.
- Blanda mjölken och sirapen i en kastrull och värm ljummen. Blanda med mjölblandningen till en jämn, enhetlig och smidig deg, tillsätt eventuellt mer mjöl.
- Låt jäsa under kökshandduk i 1 timme.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper och fördela degen jämnt i den. Låt degen jäsa på nytt i cirka 30 minuter. Sista 10 minuterna av jäsningen, sätt ugnen på 225°C.
- Grädda brödet i nedre tredjedelen av i 15 minuter på 225°C.
- Ta ut ur ugnen och låt brödet svalna på plåten med en bakduk ovanpå.
- Njut av ditt bröd med torrjäst i långpanna.
Jag delade degen i två och plattade ut 1 deg/ på varsin plåt.
Brödet blev som krispigt tunnare bröd fast lite mjukt.
Bytte ut rågsikten mot havreflingor körda i matberedare. Funkade alldeles utmärkt det också!