Bananpannkaka i ugn – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger vi vårt favoritrecept på bananpannkaka i ugn. Bananpannkakor i ugn är perfekta för lugna morgnar, och ingen vändning krävs! Dessa enkla bananpannkakor är ugnsbakade och redo för dina favoritpålägg: bananskivor, kanelsocker, grädde, jordgubbar, eller något annat?

Söndagsmorgonpannkakor har alltid varit en tradition hemma hos oss, men sanningen är att jag de senaste åren ibland känner mig omotiverad att vända pannkakor i stekpanna. Även med den extra tid jag haft de senaste månaderna kunde jag inte bry mig mindre.

Istället för att vända pannkakor för att servera varje person (och i slutändan vara den sista att äta), bestämde jag mig för att bananpannkakor i ugn var den logiska lösningen.

Här är skönheten i bananpannkakor i ugn: (1) alla kan äta samtidigt, (2) ingen vändning av pannkakorna krävs, (3) de är anpassningsbara så alla får de pålägg de älskar. Eftersom bananpannkakor är en favorit hos min familj toppade jag mina med tunna skivor banan och kanelsocker.

Dessa enkla bananpannkakor bakas på några minuter och jag älskar att vi alla kan njuta av dem tillsammans, samtidigt!

Antingen gör du pannkakorna i en stor form och skär upp i rutor, eller så delar du upp smeten och gör du pannkakorna i flera små formar!

Receptet – Så gör du:

Bananpannkaka i ugn

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Bananpannkakor i ugn är perfekta för en lugna morgnar, och ingen vändning krävs! Dessa enkla bananpannkakor är ugnsbakade och redo för dina favoritpålägg: bananskivor, grädde, jordgubbar, eller något annat?
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

Bananpannkakorna

  • 4 st medelstora bananer skivade
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 60 g osaltat smör uppskuret i kuber rumstempererat
  • 2 1/2 dl naturell yoghurt, eller filmjölk (eller mjölk)
  • 2 st ägg lätt vispade
  • 3 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt

Kanelsockret

  • 1 msk strösocker
  • 1/4 tsk kanel

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 230°C med ett ugnsgaller placerat i mitten av ugnen.
  • Förbered en (halvstor) ugnsplåt genom att klä den med bakplåtspapper, alternativt en ugnsform eller flera ugnsformar (som tumregel för storleken: du vill senare fylla upp med ett 1,5 cm lager smet). För formar kan du också välja att smöra kanterna och undersidan istället för bakplåtspapper.
  • I en stor skål, vispa ihop mjöl, bakpulver, salt och socker.
  • Skär smöret i kuber och överför smörkuberna till mjölet. Blanda mjölet och smöret med två gafflar eller en matberedare tills du har grova smulor.
  • Vispa ihop yoghurten/filen/mjöken och äggen och rör ner i mjölet. Blanda inte för mycket, du bör ha några klumpar.
  • Fördela smeten i den förberedda formen med hjälp av en spatel och skaka mycket försiktigt formen.
  • Frivilligt: Toppa med skivade bananer. Rör ihop kanel och socker och strö ungefär hälften av blandningen över bananerna.
  • Sätt in formen i ugnen för att grädda i ca 8-10 minuter, eller tills pannkakan är gyllenbrun och en instucken tandpetare i mitten inte blir degig.
  • Strö över lite mer kanelsocker ovanpå pannkakorna och överför till ugnen på nytt i en minut eller två. Håll ett öga på den så att den inte bränns!
  • Ta ut ur ugnen, låt den vila några minuter, skiva sedan och servera med dina favoritpålägg!
Måltid Frukost
Kök Svenskt
Nyckelord bananpannkakor i ugn

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar