Aprikospuré – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på morotskaka utan ägg!

Aprikospuré är en hälsosam och läcker godbit, både för vuxna och bebisar. Det är ett av de bästa sätten att introducera aprikoser i kost. Du kan servera den direkt, eller blanda aprikospurén med några andra fruktpuréer.

Aprikospuré

Till både bebisar, vuxna och barn

Detta recept är inte bara för barn! Min vuxne bror är väldigt dålig på att äta frukt och gör därför ofta puréer som han tar som mellanmål. Det är inte så dåligt tips faktiskt att äta puréer om det går lite sådär med att äta frukt som del av dagskosten.

Det är alltid jättekul att introducera ny mat i sin lillas kost men samtidigt är det verkligen väldigt viktigt att introducera dem på ett ordentligt sätt.

När min kusindotter fyllde 6 månader fick min kusen ett råd om att det gick bra att introducera frukt i barnets kost.

Vi fick vi lära oss att första gången är det alltid bättre att först ge fruktpuréerna i mindre portioner, och sedan gradvis öka på så att barnet klarar av kostomläggningen.

Aprikospuré

Jag älskar färska aprikoser och när de är helt mogna kan jag lätt äta för många på en gång. Som en puré kan aprikoserna vara ganska syrliga så din bebis kanske föredrar den blandad med yoghurt, andra frukter som päron, banan, eller mango. Så många alternativ verkligen.

Aprikospuré

För att göra aprikospurén, lägg först aprikoserna i kokande vatten och blanchera dem i ett par minuter. Lägg dem sedan i kallt vatten. Det hjälper till att sänka temperaturen på Aprikoserna och för det andra blir det lättare att skala av skalet på Aprikoserna.

Ett riktigt enkelt sätt att ta bort skalet från aprikoserna är att blanchera dem. Lägg bara aprikoserna i en stor skål med kokande vatten. Efter 5-10 minuter, lägg över dem i en skål med kallt vatten och skalet lossnar lätt, och köttet blir fint och mört för dig att puréa, ta bort kärnorna såklart.

Hälsofördelar med aprikoser

Aprikoser är en mycket bra källa till antioxidanter som är mycket fördelaktiga för vår hud. Det hjälper till att skydda vår hud mot strålarna i solljus, föroreningar etc.

Aprikoser är fulla av näringsämnen. Det hjälper till att skydda vår kropp från kroniska sjukdomar.

De är låga i kalorier och fulla av vitamin C och vitamin A. De är mycket bra för våra ögon och skyddar dem från skador.

Mineralerna som finns i frukten hjälper till att kontrollera blodtrycket och det är också bra för vårt hjärta.

Både torra och färska aprikoser är bra för vår hälsa och båda är lätta att använda i vår vanliga kost.

Ingredienser (3-4 portioner)

  • 7 aprikoser
  • 5 dl kokat vatten för blanchering
  • 0,5 dl vatten för att inkludera i purén

Instruktioner

  1. Lägg bara aprikoserna i en stor skål med kokande vatten. Efter 5-10 minuter, lägg över dem i en skål med kallt vatten och skalet lossnar lätt, och köttet blir fint och mört för dig att puréa, ta bort kärnorna såklart.
  2. Mosa aprikoserna med exempelvis en mixer. Tillsätt vatten för att få önskad konsistens.
  3. Överför aprikospurén i en serveringsskål och servera omedelbart i en serveringsskål. Förvara i kylen i behållare i några dagar. Du kan blanda aprikospurén med andra söta frukter som bananer, kokt äpple eller så kan du blanda det med yoghurt också.
Aprikospuré

Aprikospuré

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på morotskaka utan ägg! Aprikospuré är en hälsosam och läcker godbit, både för vuxna och bebisar. Det är ett av de bästa sätten att introducera aprikoser i kost. Du kan servera den direkt, eller blanda aprikospurén med några andra fruktpuréer.
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 5 minuter
Total tid 10 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 7 st aprikoser
  • 5 dl kokat vatten för blanchering
  • 0,5 dl vatten för att inkludera i purén

Instruktioner

  • Lägg bara aprikoserna i en stor skål med kokande vatten. Efter 5-10 minuter, lägg över dem i en skål med kallt vatten och skalet lossnar lätt, och köttet blir fint och mört för dig att puréa, ta bort kärnorna såklart.
  • Mosa aprikoserna med exempelvis en mixer. Tillsätt vatten för att få önskad konsistens.
  • Överför aprikospurén i en serveringsskål och servera omedelbart i en serveringsskål. Förvara i kylen i behållare i några dagar. Du kan blanda aprikospurén med andra söta frukter som bananer, kokt äpple eller så kan du blanda det med yoghurt också.
Keyword Aprikospuré

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning