Anisbröd (Pitepojkar) – Recept

I denna artikel ger jag mitt recept på anisbröd, som i folkmun också heter pitepojkar!

För många i norrbotten är anisbröd (eller pitepojkar) ett måste till julen, men alla landet över tycker säkert de är hur goda som helst! Detta är en riktigt god typ av munkar med en säregen form och kryddning, som friteras i kokosfett!

Jag älskar anisbröd och tycker detta är en riktigt härlig tradition sen jag för första gången fick smaka på detta goda recept.

Om man vill frysa in dem, så vänta med att vända dem i socker och frys in utan att vända dem i socker. Att vända dem i socker görs bäst genom att man värmer dem innan serveringen och sedan gör det, så att sockret fastnar bättre.

Kort sagt tycker jag detta recept på anisbröd/pitepojkar är riktigt värt att göra. Det är gott, roligt, och enkelt. Testa gärna ett klassiskt receptet på dessa munkar nedan!

Ingredienser (ca 50 anisbröd/pitepojkar)

  • 125 g smör
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • ½ tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk anis
  • 13 dl vetemjöl (ca 800 g)
  • 1 kg kokosfett till fritering (ca 2 paket)
  • 1,75 dl strösocker till att vända dem i
  • 125 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 2 tsk anis
  • ½ tsk salt
  • 13 dl vetemjöl (ca 800 g)
  • 1 kg kokosfett till fritering (ca 2 paket)
  • 1,75 dl strösocker till att vända dem i

Instruktioner

  1. Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikrovågsugnen. Tillsätt sedan mjölken till smöret.
  2. Smula ner jästen i en ren bunke och tillsätt smörblandningen, lös upp jästen i blandningen genom att röra om.
  3. Krossa anisen med en mortel eller dylikt. Rör ner anisen, salt, och vetemjölet till bunken och arbeta ihop en enhetlig, smidig deg.
  4. Låt degen jäsa under en köksduk ca 35 minuter.
  5. Arbeta degen smidig och mjöla en plan, ren arbetsyta. Kavla ut degen till en jämntjock längd som är cirka 0,5 cm tjock. Använd en degsporre och skär ut bitar som är 8 cm långa och 3 cm breda. Gör två snitt med sporren i varje bit så att de får formen den klassiska formen av bokstaven ’E’.
  6. Placera anisbröden på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och täck över med en köksduk, för att låta jäsa i ungefär 30 minuter.
  7. Nu är det dags för fritering. Förbered en yta med hushållspapper där du senare kan placera de färdigfriterade anisbröden/pitepojkarna.
  8. Hetta upp kokosfettet i en stekgryta till ca 185–190°C. Testa med att tillsätta en liten degbit. Den ska genast flyta upp mot ytan och snabbt gå mot att bli gyllenbrun. Gör den det, tillsätt alla bitar och låt friteras. Vänd halvvägs när de fått fin färg efter cirka 2 minuter. Placera färdiga anisbröd på hushållspappret.
  9. Låt dem rinna av på pappret. Ska de serveras direkt, vänd i strösocker medan de är varma. Ska de frysas in, frys in utan att sockra dem. Sockrandet görs bäst i samband med servering, där de först värms upp och sedan vänds i socker.
  10. Njut av dina anisbröd/pitepojkar!
Anisbröd (Pitepojkar)

Anisbröd (Pitepojkar)

I denna artikel ger jag mitt recept på anisbröd, som i folkmun också heter pitepojkar! För många i norrbotten är anisbröd (eller pitepojkar) ett måste till julen, men alla landet över tycker säkert de är hur goda som helst! Detta är en riktigt god typ av munkar med en säregen form och kryddning, som friteras i kokosfett!
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 1 t 40 minuter
Total tid 2 t
Portioner 50 portioner

Ingredienser
  

  • 125 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 2 tsk anis
  • ½ tsk salt
  • 13 dl vetemjöl (ca 800 g)
  • 1 kg kokosfett till fritering (ca 2 paket)
  • 1,75 dl strösocker till att vända dem i

Instruktioner

  • Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikrovågsugnen. Tillsätt sedan mjölken till smöret.
  • Smula ner jästen i en ren bunke och tillsätt smörblandningen, lös upp jästen i blandningen genom att röra om.
  • Krossa anisen med en mortel eller dylikt. Rör ner anisen, salt, och vetemjölet till bunken och arbeta ihop en enhetlig, smidig deg.
  • Låt degen jäsa under en köksduk ca 35 minuter.
  • Arbeta degen smidig och mjöla en plan, ren arbetsyta. Kavla ut degen till en jämntjock längd som är cirka 0,5 cm tjock. Använd en degsporre och skär ut bitar som är 8 cm långa och 3 cm breda. Gör två snitt med sporren i varje bit så att de får formen den klassiska formen av bokstaven ’E’.
  • Placera anisbröden på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och täck över med en köksduk, för att låta jäsa i ungefär 30 minuter.
  • Nu är det dags för fritering. Förbered en yta med hushållspapper där du senare kan placera de färdigfriterade anisbröden/pitepojkarna.
  • Hetta upp kokosfettet i en stekgryta till ca 185–190°C. Testa med att tillsätta en liten degbit. Den ska genast flyta upp mot ytan och snabbt gå mot att bli gyllenbrun. Gör den det, tillsätt alla bitar och låt friteras. Vänd halvvägs när de fått fin färg efter cirka 2 minuter. Placera färdiga anisbröd på hushållspappret.
  • Låt dem rinna av på pappret. Ska de serveras direkt, vänd i strösocker medan de är varma. Ska de frysas in, frys in utan att sockra dem. Sockrandet görs bäst i samband med servering, där de först värms upp och sedan vänds i socker.
  • Njut av dina anisbröd/pitepojkar!
Keyword Anisbröd, Pitepojkar

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning