Amerikansk pizza – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på amerikansk pizza!

Vi gör ofta pizza hemma hos oss, och min familj föredrar vanligtvis en typisk amerikansk pizza med en amerikansk pizzadeg och en amerikansk pizzadeg. Vi toppar den kryddiga amerikanska pizzasåsen med pepperoni och ost. I denna artikel ingår ett recept på både amerikansk pizzadeg och pizzasås, men använd gärna en annan pizzasås du gillar om du vill!

Amerikansk pizza. En amerikansk pizza är oftast tillagad med en tjockare pizzabotten, pepperoni, och en lite hetare tomatsås. Receptet går vi igenom i artikeln!
En amerikansk pizza är oftast tillagad med en tjockare pizzabotten, pepperoni, och en lite hetare tomatsås. Receptet går vi igenom i artikeln, och ja, du kan anpassa påläggen efter vad du vill ha på pizzan!

Den bästa amerikanska pizzan, det finns inte riktigt någonting som pizza till middag. När jag tänker på fantastisk amerikansk mat är de bästa jag tänker på pizza, varmkorv, hamburgare och glass. Det finns inget som kommer i närheten av dessa, eller som får mig att vattnas i munnen på samma sätt.

Det här receptet nedan på amerikansk pizza är enligt mig det absolut bästa!Detta är ett enkelt recept, med steg-för-steg instruktioner. Ge det ett försök och testa, pizza är alltid gott!

Min familj älskar denna pizza. Degen är lätt att arbeta med och skorpan är knaprig i botten och kring kanterna, men fortfarande mjuk och mör i mitten.

Amerikansk pizza har en aning luftigare och tjockare pizzabotten än exempelvis italiensk pizza. Det är ett direkt utmärkande drag för amerikansk pizza.

Amerikansk pizza
Går bra att grädda på en ugnsplåt med lite upphöjda kanter!

Utöver pizzabotten så är en typisk amerikansk pizza ofta toppad med pepperoni och en lite kryddig tomatsås. Jag tycker det är roligt att testa amerikansk pizza då vi i Sverige ofta har närmare till den italienska versionen av rätten!

En annan fördel med att göra amerikansk pizza hemma är att det kan vara ett projekt för hela familjen om du vill att det ska vara det, och barnen kommer att älska det! Man blir alltid stolt när ens alldeles egna pizza kommer ut ur ugnen. 

Ingredienser (4 st pizzor, vardera 30 cm i diameter)

Amerikansk pizzadeg

  • 11 dl till 12 dl vetemjöl special
  • 7 g torrjäst
  • 3 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja

Amerikansk pizzasås

  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja eller vegetabilisk olja
  • 750 g krossade tomater
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 tsk italiensk krydda (eller oregano)
  • 1/2 tsk torkad basilika
  • 1/4 tsk salt
  • 1/4 tsk krossade red chili flakes

Instruktioner

Hemlagad amerikansk pizzasås

  1. Fräs vitlöken i olja i en liten kastrull tills den är mjuk. Rör ner resterande såsingredienser. Koka upp.
  2. Sänk värmen; låt sjuda utan lock i 30 minuter eller tills såsen når önskad tjocklek. Såsen kan förvaras i kyl upp till 1 vecka.

Amerikansk pizzadeg

  1. Kombinera 5 dl vetemjöl special, jäst och salt i en bunke; blanda väl. Kombinera vatten och olja; värm tills det är ljummet och tillsätt till mjölblandningen. Blanda tills det är fuktat.
  2. Dags att knåda degen. För hand, rör gradvis i tillräckligt med kvarvarande mjöl för att göra en mjuk deg. Knåda på mjölad yta i 3 till 5 minuter. Forma degen till en boll, täck över och låt den vila under kökshandduk i ren bunke i 15 minuter.
  3. Dela degen i så många delar som du vill ha pizzor, exempelvis 4 delar (2 delar om du vill ha större pizzor). Med väl mjölade eller smorda fingrar, tryck ut degarna på lämpliga ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper.
  4. Strö 0,5 dl av din rivna favoritost över degen för att förhindra en fuktig skorpa. Bred på pizzasåsen på varje pizza (cirka 1,5-2 dl sås per pizza). Lägg till dina favoritpålägg: champinjoner, lök, oliver, grön paprika, pepperoni, kokt italiensk korv, ansjovis, etc. Täck sedan med riven ost som du väljer: mozzarella, parmesan och/eller asiago.
  5. Grädda på 200°C i mitten av ugnen i 25 till 30 minuter tills kanterna är knapriga och ljust gyllenbruna, och ostarna har smält. Servera gärna direkt från ugnen!
  6. Njut!
Amerikansk pizza

Amerikansk pizza

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på amerikansk pizza! Vi gör ofta pizza hemma hos oss, och min familj föredrar vanligtvis en typisk amerikansk pizza med en amerikansk pizzadeg och en amerikansk pizzadeg. Vi toppar den kryddiga amerikanska pizzasåsen med pepperoni och ost. I denna artikel ingår ett recept på både amerikansk pizzadeg och pizzasås, men använd gärna en annan pizzasås du gillar om du vill!
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 t
Portioner 4 pizzor

Ingredienser
  

Amerikansk pizzadeg

  • 11-12 dl vetemjöl special
  • 7 g torrjäst
  • 3 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja

Amerikansk pizzasås

  • 2 st krossade vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja eller vegetabilisk olja
  • 750 g krossade tomater
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 tsk italiensk krydda (eller oregano)
  • ½ tsk torkad basilika
  • ¼ tsk salt
  • ¼ tsk krossade red chili flakes

Instruktioner

Hemlagad amerikansk pizzasås

  • Fräs vitlöken i olja i en liten kastrull tills den är mjuk. Rör ner resterande såsingredienser. Koka upp.
  • Sänk värmen; låt sjuda utan lock i 30 minuter eller tills såsen når önskad tjocklek. Såsen kan förvaras i kyl upp till 1 vecka.

Amerikansk pizzadeg

  • Kombinera 5 dl vetemjöl special, jäst och salt i en bunke; blanda väl. Kombinera vatten och olja; värm tills det är ljummet och tillsätt till mjölblandningen. Blanda tills det är fuktat.
  • Dags att knåda degen. För hand, rör gradvis i tillräckligt med kvarvarande mjöl för att göra en mjuk deg. Knåda på mjölad yta i 3 till 5 minuter. Forma degen till en boll, täck över och låt den vila under kökshandduk i ren bunke i 15 minuter.
  • Dela degen i så många delar som du vill ha pizzor, exempelvis 4 delar (2 delar om du vill ha större pizzor). Med väl mjölade eller smorda fingrar, tryck ut degarna på lämpliga ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper.
  • Strö 0,5 dl av din rivna favoritost över degen för att förhindra en fuktig skorpa. Bred på pizzasåsen på varje pizza (cirka 1,5-2 dl sås per pizza). Lägg till dina favoritpålägg: champinjoner, lök, oliver, grön paprika, pepperoni, kokt italiensk korv, ansjovis, etc. Täck sedan med riven ost som du väljer: mozzarella, parmesan och/eller asiago.
  • Grädda på 200°C i mitten av ugnen i 25 till 30 minuter tills kanterna är knapriga och ljust gyllenbruna, och ostarna har smält. Servera gärna direkt från ugnen!
  • Njut!
Keyword Amerikansk pizza

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning