I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på älgrostbiff (rostbiff på älg)!
Rostbiff på älg blir otroligt tillsammans med en bit bröd, eller tillsammans med en potatissallad eller en potatisgratäng. Ta gärna vara på skyn för att enkelt göra en härlig gräddsås som tillbehör!
Jag är riktigt förtjust i älgkött och tycker det är otroligt gott. Att göra rostbiff på en bit älginnanlår eller älgfransyska är riktigt läckert. Det blir dessutom gott att äta varmt såväl som kallt.
Ett riktigt trevligt tips tycker jag är att man kan steka kalla älgrostbiffskivor i lite smör, kryddat med salt, peppar och vitlök!
I övrigt vill jag verkligen slå ett slag till att göra massa goda smörgåsar på älgrostbiff. Det blir så himla gott med ett riktigt gott bröd och valfria tillbehör, kanske att ta med ut på en tur!
Receptet – Så gör du:
Älgrostbiff (rostbiff på älg)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 st älginnanlår eller älgfransyska
- salt
- peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125°C.
- Krydda älgköttet ordentligt genom att gnida in salt och peppar.
- Placera köttet i en ugnsäker form som är lagom stor.
- Stick in en köttermometer som når den innersta delen på köttstycket.
- Ställ in i mitten av ugnen och tillaga vid 125°C tills att innertemperaturen nått 65°C för medium rare.
- Färdigt! Ta ut ur ugnen. Om du vill servera älgrostbiffen varm, ta ut ur ugnen och täck med aluminiumfolie och låt stå och vila i 15 minuter innan köttet skärs upp och serveras. Om du vill servera bara kallt, låt svalna utan folie, skiva upp och förvara sedan övertäckt i kylen.
- För gräddsåsen (valfritt): blanda skyn från köttbiten och blanda med cirka 2 dl gräddsås, och eventuellt 1 msk köttfond. Krydda med salt och peppar. Koka upp och låt puttra tills det reduceras till en fin konsistens. Går att reda med cirka 1 msk maizena om så önskas.
- Njut av din rostbiff på älg!
Så himla perfekt, körde till 63 grader, var ett mindre innanlår 😋😋