Älgrostbiff (rostbiff på älg) – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på älgrostbiff (rostbiff på älg)!

Rostbiff på älg blir otroligt tillsammans med en bit bröd, eller tillsammans med en potatissallad eller en potatisgratäng. Ta gärna vara på skyn för att enkelt göra en härlig gräddsås som tillbehör!

Jag är riktigt förtjust i älgkött och tycker det är otroligt gott. Att göra rostbiff på en bit älginnanlår eller älgfransyska är riktigt läckert. Det blir dessutom gott att äta varmt såväl som kallt.

Ett riktigt trevligt tips tycker jag är att man kan steka kalla älgrostbiffskivor i lite smör, kryddat med salt, peppar och vitlök!

I övrigt vill jag verkligen slå ett slag till att göra massa goda smörgåsar på älgrostbiff. Det blir så himla gott med ett riktigt gott bröd och valfria tillbehör, kanske att ta med ut på en tur!

Älgrostbiff (rostbiff på älg)

Receptet – Så gör du:

Älgrostbiff (rostbiff på älg)

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Rostbiff på älg blir otroligt tillsammans med en bit bröd, eller tillsammans med en potatissallad eller en potatisgratäng. Ta gärna vara på skyn för att enkelt göra en härlig gräddsås som tillbehör!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 15 minuter
Portioner 1 rostbiff

Ingredienser
 

  • 1 st älginnanlår eller älgfransyska
  • salt
  • peppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 125°C.
  • Krydda älgköttet ordentligt genom att gnida in salt och peppar.
  • Placera köttet i en ugnsäker form som är lagom stor.
  • Stick in en köttermometer som når den innersta delen på köttstycket.
  • Ställ in i mitten av ugnen och tillaga vid 125°C tills att innertemperaturen nått 65°C för medium rare.
  • Färdigt! Ta ut ur ugnen. Om du vill servera älgrostbiffen varm, ta ut ur ugnen och täck med aluminiumfolie och låt stå och vila i 15 minuter innan köttet skärs upp och serveras. Om du vill servera bara kallt, låt svalna utan folie, skiva upp och förvara sedan övertäckt i kylen.
  • För gräddsåsen (valfritt): blanda skyn från köttbiten och blanda med cirka 2 dl gräddsås, och eventuellt 1 msk köttfond. Krydda med salt och peppar. Koka upp och låt puttra tills det reduceras till en fin konsistens. Går att reda med cirka 1 msk maizena om så önskas.
  • Njut av din rostbiff på älg!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Älgrostbiff, Älgrostbiff (rostbiff på älg), Rostbiff på älg

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar