Bästa gjutjärnspannorna: 3 prisvärda köpråd!

Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt.se.

Denna artikel innehåller reklamlänkar till Cervera SE – en butik på nätet för gjutjärnspannor och annat köksrelaterat!

Stekpannor i gjutjärn var en standardkomponent i köket på våra mor- och farföräldrars tid. Nu är de tillbaka och hetare än någonsin! Det är ingen överraskning att de är tillbaka – gjutjärnspannor kan nämligen förhöja smaken på dina rätter på ett sätt som de flesta andra stekpannor inte kan. I denna artikel listar vi de bästa gjutjärnspannorna på marknaden, ihop med en överskådlig köpguide!

Produkterna i denna artikel hittar ni samarbetslänkar till som går till Cervera – en av Sveriges största webbutiker för gjutjärnspannor med väldigt konkurrenskraftiga priser.

Fördelar med gjutjärnspannor

Främst av allt så kan man sammanfatta gjutjärnspannor som väldigt bra investeringar, som är mindre dyra än man tror!

Att lägga någon hundralapp mer på en väldigt mer slittålig och långvarig gjutjärnspanna (jämfört med en stekpanna i teflon) kommer i längden att vara en fin investering. Dessutom blir gjutjärnspannor bara härligare att använda med tiden, då de får en fin brukspatina och följer med en länge med många minnen från minnesvärda måltider.

Fördelarna med gjutjärnspannor är:

  • Upplevs ge bättre smak till maten då gjutjärnet värms upp jämnt och balanserat
  • Lång livstid i potentiellt flera decennier då gjutjärn är robust
  • Överför inga farliga kemikalier till maten som ytbehandlade teflonpannor
  • Otroligt tålig och svår att råka skada
  • Möjlighet att använda i ugnen om handtaget är i metall, till exempel för ugnsbakning
  • Vackra köksverktyg vilka är fina hantverk

Skötsel av gjutjärnspanna

Lite skiljer sig åt kring skötseln jämfört med “vanliga” stekpannor. Följande gäller:

  • Diska aldrig med diskmedel – bara vatten
  • Diska inte i diskmaskin
  • Använd diskborste eller allra helst mjuk tvättsvamp
  • Smörj in med matolja och torka av med pappersduk

Fungerar alltid utmärkt på induktionshäll – men lyft gjutjärnspannan när du skakar om den

Gjutjärn fungerar alltid utmärkt på alla typer av spis inklusive induktionshäll, vilket underlättar köpet. Tänk bara på att vara försiktig med en gjutjärnspanna med en induktionshäll: skaka om pannan i luften och inte när den ligger på plattan för att undvika slitage på induktionshällen.

Vilken storlek ska man ha?

Generellt kan dessa mått vara en uppskattning:

Large – runt 28-32+ cm. Stor gjutjärnspanna som klarar allt och till flera personer. 28-30 cm på en gjutjärnspanna är en utmärkt storlek för en huvudsaklig stekpanna i köket, större är bra om man lagar mycket åt gången!

Medium – cirka 24-25 cm. Klarar det mesta men i aningen mindre kvantitet. Perfekt till att exempelvis steka några ägg. Kan ibland kännas liten, exempelvis om man lagar mycket mat till två!

Small – under 24 cm. Bör inte vara din huvudsakliga panna. Perfekt för exempelvis en sås eller mindre spislagning. Att ha en mindre stekpanna som komplement ger mindre disk och sparar plats!


1. Bästa valet för kvalité och prisvärdhet: Gjutjärnspannor från svenska Skeppshult

gjutjärnspanna skeppshult

Det bästa valet: Skeppshult, ett klassiskt svenskt märke sedan 1906 med lång historia av kvalitet.

På bilden: Skeppshults Professional Traktörpanna med stålhandtag 28 cm Rak kant


Motivering

Skeppshults gjutjärnspannor utstrålar kvalitet och köksglädje. Med premiumfinish och många hållbarhets-märkta material så är dessa gjutjärnspannor ett toppenval till köket.

De finns i många former och storlekar vilket ger många valmöjligheter.

  • Vill du använda din gjutjärnspanna även i ugn så är ett metallhandtag vägen att gå. Trähandtag ger ofta ett mindre varmt handtag över spisplattan, men tenderar att spricka i ugnen.

2. Stilmedvetna valet: Gjutjärnspannor från franska Staub

Det bästa valet: Franska Staub tillverkar snygga och pålitliga gjutjärnspannor som fått internationell status!

På bilden: Staubs Stekpanna 24 cm Trähandtag


Motivering

Staub är ett franskt märke av gjutjärnspannor och Staubs köksredskap är allmänt kända för bra stil och bra kvalitet. Fastnar du för en modell från Staub så är det absolut inget sämre på denna modellen än Skeppshult. Priset är dessutom likvärdigt. Det kan handla om en fråga om huruvida man vill ha en svensk eller fransk panna om man velar. Detta är ett minst lika bra val.

  • Vill du använda din gjutjärnspanna även i ugn så är ett metallhandtag vägen att gå. Trähandtag eller plasthandtag ger ofta ett mindre varmt handtag över spisplattan, men tenderar att spricka i ugnen.

3. Bästa balansen mellan kvalité och stil: Gjutjärnspannor från svenska Ronneby Bruk

Ett superbra val: Ronneby Bruk, svensktillverkat och snyggt

På bilden: Ultra Light Original Grillpanna Lättgjutjärn 30 cm – RONNEBY BRUK


Motivering

Ronneby Bruk kombinerar hantverk, tradition, stil och praktikalitet och levererar utmärkta gjutjärnspannor. Ett svenskt märke som inte kan bli annat än bra.

  • Vill du använda din gjutjärnspanna även i ugn så är ett metallhandtag vägen att gå. Trähandtag ger ofta ett mindre varmt handtag över spisplattan, men tenderar att spricka i ugnen.


Avslutande ord

Hoppas denna artikel hjälper till i köpet av gjutjärnspanna!

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet och få de senaste artiklarna direkt till din e-post!

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar

Rekommenderat för dig

X