Kalatea (Calathea): Skötsel & Sticklingar

I denna artikel tittar vi närmare på krukväxten Kalatea (engelska och latin: Calathea). Kalatea är ett släkte av neotropiska, fleråriga rhizomväxter. De är kända för att vara krukväxter med otroligt fina, unikt mönstrade blad. Kalatea anses dessutom vara husdjursvänliga, vilket gör dem till bra växtval för alla som delar ett utrymme med nyfikna husdjur.

Karaktärsdrag

kalatea (calathea)

Kalateor känns igen på sina vackra blad. Det finns massor av sorter av calathea, men en de vanligaste sorterna för krukväxter har läckra, mörkgröna blad som har skalade kanter och silvermärken på toppen av bladen. Undersidan på bladen en härlig nyans av vinrött lila.

De färgstarka bladen gör dem till populära krukväxter, och deras popularitet är dessutom på kraftig uppgång. 

I tropikerna (mestadels Brasilien) används färgglada kalateablad för hantverk och inslagning av mat. På grund av bladens mångfald vävs korgar med med de avlånga bladen, och maten omsluts med de bredare bladen.

Populära arter

  1. Calathea Veitchiana ‘Medallion’
  2. Calathea Lancifolia (Calathea)
  3. Calathea ornata
  4. Calathea Roseopicta ‘Dottie’

Kalateor är en del av familjen bönväxter vid namn Marantaceae. Olika växter i denna familj, inklusive kalatea, lyfter på sina löv på natten, för att sedan sänka dem under dagtid, i enlighet med deras egna dygnsrytm.

De rör på sina blad genom att ändra vattentrycket inuti växten. Man tror att dessa rörelser är avsedda att följa solens rörelse på himlen för att maximera ljusabsorptionen.

Skötsel

Läs vidare i denna del för att lära dig mer om hur man sköter din kalatea-krukväxt på bästa sätt.

kalatea (calathea)

Solljus

Kalatea ska för bästa välmående stå i indirekt ljus, vilket innebär att det bästa är att hitta en plats som solen inte direkt kan nå med sina strålar.

Kalatea trivs bäst i starkt till medelstarkt indirekt ljus. Den tolererar dock även låga mängder solljus, men det viktiga är att det för det mesta bör vara indirekt.

Vattning

Vattna din kalatea varannan vecka, så att jorden kan torka ut ungefär till hälften mellan vattningarna. Överväg destillerat vatten för att minska risken för mögel och mineralansamlingar, annars går kranvatten också väldigt bra.

Vattna direkt ner i jorden och undvik att blötlägga bladen för att se till att din kalatea inte drar på sig växt-sjukdomar. För bladen kan du använda istället använda en duk för att rengöra dem.

Förvänta dig att vattna oftare vid starkare ljus och mindre ofta i mindre ljus. Detta beror delvis på årstiden (vattna mer på sommaren) men även var du ställt din kalatea (i soligt läge eller mindre soligt läge).

kalatea (calathea)

Fuktighet

Går bättre vid högre luftfuktighet om möjligt. Det är toppen om man har möjlighet att använda en luftfuktare för att öka luftfuktigheten inomhus till gagn för sin kalatea.

Temperatur

De flesta krukväxter föredrar temperaturer i intervallet 18°C – 30°C, vilket är vanliga rumstemperaturer. Det är bäst att inte låta det gå under 15 ° C. 

Jord

Använd en väldränerad kruka med vanlig jord för krukväxter, så kommer din kalatea att frodas. 

Vanliga problem

Kalatea är en lättskött krukväxt och är i allmänhet skadedjursfri. Behandla skadedjur så snart de dyker upp med ett naturligt bekämpningsmedel som neemolja och att torka av växten med duk.  

  • Torra blad orsakas av att din kalatea har vattnats för lite
  • Gulnande blad är ett resultat av att din kalatea har vattnats för lite
  • Onormala fläckar på bladen är resultat av mögel, eller mineraluppbyggnad från kranvatten. För att lösa detta, vattna med destillerat vatten och ha i vattnet direkt i krukväxtjorden (undvik att blötlägga bladen). 

Försiktighetsåtgärder 

Kalatean är en husdjursvänlig växt! Trots det så är det en bra idé att alltid hålla krukväxter utom räckhåll för små barn och nyfikna husdjur.

Föröka kalatea med sticklingar

Om du vill föröka en kalatea är uppdelning av plantan vägen att gå. Det här är trots allt en planta med en rotklump, och om du tittar noga på en mogen Calathea märker du att den nästan alltid består av flera klumpar.

Eftersom det är svårt att identifiera var ett bladkluster slutar och ett annat börjar, hjälper det att ta ut din kalatea ur behållaren för att föröka den.

Så här gör du:

  1. Plocka ut din kalatea ur dess kruka och skaka försiktigt av överflödig jord från rötterna.
  2. I många fall kommer olika klumpar redan att lossna och separera vid denna tidpunkt.
  3. Du kan också noggrant separera dem på egen hand.
  4. Lossa rötterna med omsorg, men oroa dig inte om du måste klippa några med sax eller kniv. Se till att du använder en desinficerad sax eller kniv.
  5. Varje klump bör ha sina egna rötter. Det behöver inte ha många blad (även bara ett räcker), men ju fler, desto bättre.
  6. Vi rekommenderar sedan att du sätter den separerade delen i en ny kruka (med dräneringshål)!
  7. Din nya Kalatea kan inledningsvis fokusera på att få ordning på sitt rotsystem och verkar vara inaktivt, men det bör vanligtvis snabbt fortsätta att släppa ut nya löv.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till kalatea är till hjälp, och hoppas du har glädje av din kalatea!

Läs mer: Alla våra artiklar om krukväxter här på Hemmanytt!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar