Rensa avlopp med bikarbonat: enkel guide (steg för steg)!

Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt.se.

Lär dig rensa ditt avlopp med bikarbonat (eller bakpulver) med denna artikel. Att använda bikarbonat (eller bakpulver som i alla fall i rengöringssyfte är samma sak) är ett enkelt trick som du kan använda för att rensa ett stopp i avloppet.

Om du med tiden märker att vattnet börjar rinna långsammare genom avloppet, så är det för att med tiden byggs upp ett stopp, vilket i slutändan kan orsaka problem och orsaka skador som är dyra att åtgärda.

Lyckligtvis finns det sätt för att förhindra allvarliga stopp, vilket sparar tid och pengar. Bikarbonat är ett enkelt, billigt, naturligt och skonsamt sätt att både hantera ett stopp och även förhindra att dina avlopp får stopp överhuvudtaget. Därför är den metod som anges i denna artikel också en bra metod att använda som regelbundet underhåll för dina avlopp.

Så gör du

Du behöver: Kokande vatten, bikarbonat (bakpulver), vinäger.

  1. Börja med att hälla ned en kastrull med kokande vatten i avloppet medan det fortfarande är kokande hett.
  2. Skölj sedan omgående ned rikligt med bikarbonat (bakpulver funkar lika bra) med hjälp av lite vatten ner i avloppet (allt från en tredjedels till et halvt paket räcker ofta, ju mer desto bättre).
  3. Vänta i två minuter innan du tillsätter en blandning som till hälften utgörs av varm vinäger och till hälften av varmt vatten. Kan du få till en 1 liters blandning så är det utmärkt.
  4. Stäng avloppet med en vanlig avloppspropp om du har en, och låt stå i 5-10 minuter.
  5. Spola sedan igen med en kastrull varmt, kokande vatten.

Varför funkar metoden med bikarbonat?

Bikarbonat och varmt vatten kommer att lösgöra allt skräp som har byggts upp i dina avlopp, och den bubblande kemiska reaktionen av bikarbonat och vinäger kommer att rycka denna uppbyggnad helt lös från sitt fäste i avloppet.

Om det är första gången du rensar ditt avlopp, eller om det har gått lång tid sedan du senast rengjorde avloppet, så kan du behöva upprepa metoden några gånger. Du kan också tillsätta några deciliter salt när du använder metoden.

För bästa resultat

Denna metod fungerar bäst om man lämnar allt vid steg 4 uppemot en timme upp till en hel natt, eftersom blandningen då tillåts verka innan den spolas bort med varmt vatten. [1]

Du hittar alla våra husmorsknep och vardagstips här!

Missa inget! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nya intressanta artiklar direkt till din inkorg!

Relaterade artiklar

Rekommenderat för dig

X