Gör Trätrappan Mindre Hal: 4 Olika Halkskydd!

Denna artikel innehåller sponsrade köplänkar till Byggmax Sverige.

Många som har trätrappor hemma kan erfara att den släta, behandlade ytan på trappstegen ofta kan vara hal. Känslan av att man har dåligt fotfäste gör att risken att man halkar blir mer påtaglig. Detta är en anledning till att man kan vilja undersöka möjligheterna till halkskydd. I denna artikel får du fyra olika typer av halkskydd för trätrappor som du enkelt kan addera för en säkrare och mer behaglig trappa.

1. Slipp halkan i trätrappan med mattor

Mattor som är utformade för att användas i trätrappor har en sträv undersida, som ger mattan en halkfri kontaktyta med trappan. Detta i sin tur ger fötterna ett bättre grepp på varje trappsteg och gör att mattor kan agera halkskydd. När det kommer till trappmattor har du två stilval: antingen kan man använda sig av en enda stor matta som sträcker sig över varje trappsteg, eller så använder man sig av en enskild matta till varje trappsteg. Båda kan utgöra ett snyggt halkskydd i vilken trappa som helst, men tänk på att de långa mattorna kan vara svåra att rengöra.

2. Halkskyddstejp för trätrappor inomhus och utomhus

Halkskyddstejp finns att hitta lite varstans i Sverige och finns till för att agera halkskydd i trätrappor. Tejpen sätts i remsor över varje trappsteg och ger en sträv yta på varje trappsteg som motverkar halka och glidning. Denna typ av tejp finns i modeller som funkar både för trätrappor utomhus och inomhus.

Inomhus och utomhus? Ja! Denna robustare tejp fungerar både för bruk inomhus och utomhusbruk, och finns bland annat i en bra variant hos Byggmax. Denna rekommenderade tejp är rekommenderad även för ytor så hala som båtdäck!

3. Transparenta halkskyddsremsor

Dessa remsor är i jämförelse med halkskyddstejpen ovan lite mindre vanliga på den svenska marknaden. Transparenta halkskyddsremsor som går att hitta på nätet är nästintill osynliga, och erbjuder ett halkskydd utan att ta över trappans utseende som halksskyddstejp. De fungerar genom att man fäster dem med hjälp av deras klibbiga baksida på varje trappsteg. På engelska heter de “adhesive floor treads”.

På den svenska marknaden finns några få etablerade, transparenta alternativ på halkskydd, såsom detta transparenta halkskyddet hos Byggmax.

4. Sprej eller penselbar halkskyddsbeläggning för trätrappor

Det finns sprejer eller halkskyddsbeläggningar att applicera på trätrappor, som är gjorda till att fungera som halkskydd. Dessa medel ger en sträv yta på trätrappan. De kan dock vara svåra att hitta på marknaden jämfört med andra alternativ.

5. För den händige: en ytterligare idé att fundera på

Notera: För denna idé har vi inte validerat funktionaliteten, då vi hittat den efter att ha letat efter ytterligare tips bland diverse hemmafixare. Testa på egen risk!

En lite okonventionell idé som lyfts bland vissa källor är att blanda lite sand i olja för trä, innan du applicerar den på trappstegen. Tanken är att sanden ska se till att man får en grövre yta, med mer friktion och mindre risk för halka. [1] Denna metod kräver dock att man verkligen vet vad man gör, för annars riskerar man att förstöra fina träytor. Oavsett om dina trappor är naturliga i färgen och obehandlade med olja, eller om de redan är målade och behandlade med olja, tänk på att olja för trä endast kan appliceras ovanpå vissa träfärger och träslag. Tänk också på att olja för trä endast appliceras på nytt när den tidigare oljan först nötts bort.

Alla våra gör-det-själv-artiklar hittar du här.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar