Är hund något för mig? 10 saker att tänka på!

Att skaffa hund innebär att man tar på sig ett stort ansvar för ett nytt djur som ska ingå i familjen och bo i hemmet. Det kan kännas som ett stort beslut, vilket är anledningen till att vi i denna artikel listar de kanske 10 främsta sakerna som man bör tänka på innan man skaffar hund!

10 saker man bör tänka på innan man skaffar hund

  1. Kostnaderna för att ha hund. Första året kan man räkna med kostnader på upp till 40 000 kronor (exklusive kostnaden för hunden). Därefter kan kostnaderna gå uppemot 15 000 kronor per år.
  2. Hundförsäkring. Majoriteten av hundar i Sverige är försäkrade, och det är rekommenderat att skaffa en hundförsäkring. Veterinärbesök kan enkelt implicera kostnader på flera tiotusentals kronor. En hundförsäkring ser till så att man aldrig behöver välja mellan ekonomin och sin hunds hälsa. Läs vår kompletta guide till hundförsäkring här (öppnas i ny flik)!
  3. Tiden som krävs. En hundvalp behöver i början i princip all din tid och att du är hemma hela tiden. Senare i livet bör hunden inte vara hemma själv mer än 6 timmar i sträck. Experter menar även att man bör utveckla vanan att gå ut med hunden två till tre gånger per dag. Två 30-minuterspromenader per dag betyder 7 timmar i veckan.
  4. Promenader tidiga morgnar och sena kvällar. Promenader med hundar betyder för många att man måste ut och gå med hunden innan och efter jobbet, så att den får motion och kan kissa. Detta gäller i princip oavsett väder och temperatur, så var beredd på att motionera.
  5. Hundar är ett långsiktigt åtagande. Hundar lever i genomsnitt i 13 år, och är inget man bara gör sig av med.
  6. Det är en del av familjen som kräver kärlek och åtanke. Hundar är en del av din familj vilket betyder att de också måste behandlas som så! I gengäld får man givetvis kärlek tillbaka.
  7. Prata med dina barn och familjemedlemmar om ansvaret. Det är viktigt att prata ihop sig med alla i hushållet så att alla är införstådda med ansvaret som kommer med en hund i familjen.
  8. Passar rasen och vad kännetecknar den? Gör efterforskningar. Olika raser har olika särskiljande drag och man bör därför göra noggranna efterforskningar för att få en förståelse för hur man ska välja. Är det en hälsosam ras, kräver den ägare med vissa typer av hem och livsstilar? Gå inte efter utseendet på hunden, utan välj med hjärtat och rationalitet, då blir det bäst. Vi på Hemmanytt har hundrasguider för många hundraser som du finner här.
  9. Hemmet måste troligen anpassas till hunden. Ditt hem kommer att ändras för alltid när din lilla valp kommer. Du måste “husdjurskydda” ditt hem för att skydda din hund och dina möbler. Se till att giftiga livsmedel och växter är utom räckhåll för din hund, och att saker som långa sladdar och långa persienner och gardiner ses över för att undvika olyckor. Om du har dyra möbler är ett skydd eller överkast en bra idé, för att skydda din soffa tills din hund lärt sig att inte hoppa upp.
  10. Träning. Din hund att behöva mycket träning, särskilt om du köper honom eller henne som en liten valp. Det är mycket troligt att en toalettincidens eller två utspelar sig på din matta när hunden är valp, och bli inte förvånad över att hitta några bitmärken på ditt favoritpar skor. För att förhindra dåliga vanor som dessa kommer din valp att behöva omfattande träning, antingen genom att gå valpskola eller genom träning hemma.

Avslutande ord

Hoppas denna guide är till hjälp. Vad har du för erfarenhet av att skaffa hund? Skriv gärna en kommentar här nedan!

Mer läsning: Alla våra hundartiklar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar