Bromsbett: behandling, symptom, förebyggande

Bromsbett kan vara mycket smärtsamma och blir vanligtvis röda och upphöjda. Det kan ta lite tid för dem att försvinna, men vanligtvis är de inget att oroa sig för, även om de gör extremt ont. Får du några väldigt besvärliga symptom omgående, exempelvis svårt att andas eller om såret efter bettet blir infekterat, så är det en bra idé att konsultera sjukvård (exempelvis 1177 Vårdguiden i ett första steg om det inte är akut).

Kort övergripande information om bromsen

Hur du känner igen en broms

Bromsen är en stor, mörk flugart som är cirka 1 centimeter lång och bred. I allmänhet finns bromsen ofta i miljöer kring kreatur (ex. kohagar), men även vid häststall, dammar, sjöar, skogar och gräsområden.

Varför biter bromsarna människor och djur?

Honorna är de som bits, och de gör det för att de behöver näring när de är på väg att lägga sina ägg. Bromsbetten skär genom huden, vilket görs möjligt via bromsens saxliknande mun, och bromshonan avger ett ämne i såret för att förhindra att blodet i såret koagulerar (stelnar).

Bromsen har väldigt kraftiga käkar

Bromshonans käke är förvånansvärt kraftfull, och denna styrka ihop med den saxliknande formen på käken gör att bromsbett känns väldigt smärtsamma, med en skarp, brännande känsla precis när den biter till.

När är bromsens högsäsong?

I Sverige påträffas bromsar och risken för bromsbett i synnerhet från och med slutet av maj. Juli är den absoluta högsäsongen för bromsar. Mot september börjar de vanligtvis dö ut och försvinna för året.

De är aktiva framförallt under dagstid, särskilt när det är soligt och solen står som högst på himlen.

Broms i naturen
Även fast ett bromsbett gör väldigt ont så är de i regel inget farligt, men håll utkik efter symptomen nedan. Foto: Wikimedia

Hur ser bromsbett ut?

Det bitna hudområdet kommer vanligtvis att vara rött och upphöjt. Du kan också uppleva ett större rött, höjt utslag (kallas nässelutslag eller urtikaria), som gås igenom mer i detalj i avsnittet precis här nedanför.

Bromsbett på nära håll
Bromsbett på nära håll. Foto: Wikipedia

Tecken på att du har fått ett bromsbett

Vilka symptom bör du hålla utkik efter om du misstänker eller vet att du har blivit biten av en broms?

  • Du kan få ett större, upphöjt utslag kallat nässelutslag eller urtikaria
  • Bromsbett kan utvecklas till stora, röda, kliande, och svullna bulor inom några minuter. För de flesta är de helt ofarliga, men väldigt obekväma och smärtsamma.

Fyra andra symptom på bromsbett är följande:

  1. yrsel
    • Många känner sig varma, illamående, eller yra efter att ha fått ett bromsbett.
  2. svaghet och matthet
  3. svår andning
  4. den del av kroppen där du har blivit biten kan ha blivit puffig och svullen.

När bör man söka vård för ett bromsbett?

Vanligtvis läker de flesta bromsbetten efter några dagar och är inte farliga. Många källor anger att du framförallt bör söka eller konsultera vård om du får svårt att andas eller känner kraftig yrsel efter bromsbettet. Du kan även göra det om du har fått ett utslag som sprider sig, eller en smärta som blir värre och inte avtar. Då bromsbett även löper risk för infektion, så är ett infekterat sår en annan anledning till att du bör söka konsultation eller vård efter ett bromsbett.

Nummer du kan ringa om du behöver konsultation och mår dåligt efter bromsbettet

Det säkraste kan alltid upplevas vara att rådfråga någon kunnig när man mår dåligt.

Är det icke-akut så är en bra idé att hålla telefonnumret 1177 i minnet. Det är det nationella rådgivningsnumret för vårdkonsultation i Sverige, som du i Sverige kan ringa vid icke-akuta ärenden om du vill rådfråga och konsultera en vårdrådgivare. Är du utanför Sverige och har så kan du ringa telefonnumret + 46 771 11 77 00 för att komma i kontakt med svenska 1177 Vårdguiden.

Källa: 1177.se

Vad du bör göra om du har blivit biten

Rengör och kyl ner

Om du har blivit biten så bör du omgående rengöra bettet med tvål och vanligt vatten, för att sedan försiktigt torka såret med en ren handduk eller bomullsull. Detta lindrar smärtan och minskar svullnaden. Direkt efter rengöringen kan du sätta is mot bromsbettet under 10 minuter för att lindra smärtan. Många experter lyfter att du inte bör ta till några andra åtgärder bortsett från vanligt vatten, tvål och is direkt efter bromsbettet, för att undvika ytterligare hudirritation runt såret.

Håll bettet rent och skyddat efter att du är klar med att kyla ner bettet med is. Detta för att förhindra en infektion. Håll även koll på hur såret utvecklar sig under de följande timmarna för att kunna upptäcka om det börjar se värre ut. Att hålla is mot ditt bromsbett kan hjälpa till att lindra och stoppa eventuell klåda. Se dock till att inte hålla isen direkt mot huden – ha något emellan för att undvika köldskada.

Att hålla koll är väldigt viktigt. Även fast ditt sår från bettet inte behöver vara farligt, så kan det i mycket sällsynta fall kan orsaka cellulit, en infektion i mjuka vävnader.

is till att behandla bromsbett
Isbitar är bra, men håll dem gärna mot bettet med något som ligger mellan huden och isbiten, för att undvika köldskador på huden.

Hur du vidare kan behandla ditt bromsbett

Man kan fråga apotekspersonal eller andra vårdexperter efter salvor och krämer som kan lindra bromsbett. Brittiska experter lyfter att du med fördel kan fråga om apoteket har receptfri salva som innehåller hydrokortison eller ibuprofen, som kan hjälpa till med att underlätta smärta och svullnad. [1] Vi rekommenderar att du frågar experter på antingen apotek eller inom sjukvården kring behandling. Vid just apotek finns det ofta finns kunniga experter tillgängliga som kan just sina sortiment.

Övriga sätt att på ett bra vis hantera ett bromsbett:

  1. Undvik att klia runt bromsbettet, eftersom det skadar huden eller ökar risken för en infektion.
  2. Undvik gärna kläder i nylon och ull över såret – det är nämligen två material som ofta kan irritera huden runt ett sår.
  3. Återfukta huden med återfuktningskräm. Detta kan minska klådan runt bettet.
  4. Håll dig i kylan så mycket som möjligt.

När semester är i tankarna kan det vara lätt att glömma att packa salvor till när du åker, speciellt när det gäller saker som bromsbett som man relativt sällan råkar ut för. Ett vanligt problem på semester på platser världen över är just insektsbett.

Hur undviker man bromsar och bromsbett?

Insektssprej fungerar inte alltid på bromsar. Därför är det bästa sättet att förhindra att man blir biten att klä sig heltäckande och hålla fönster och dörrar stängda så mycket det går. Det finns även andra saker att tänka på som gås igenom här nedan.

Bromsar lockas till eldande och mörka kläder (bland annat)

Bromsarna lockas till rök och eldande (mer specifikt koldioxid), samt värme. Därför är eldande ofta en anledning till att de dras till människor. Bromsar lockas även till mörka färger på kläder. Blått har i synnerhet rapporterats attrahera bromsar. För att minimera risken för bromsbett kan därför blå kläder undvikas, om man vet att man kommer att befinna sig på en plats där man tror att bromsar håller till.

Bromsar lockas dessutom till skinande, ljusreflekterande föremål. Detta gör att risken för bromsbett blir extra hög runt vattenområden där solljuset reflekteras i vatten. Vissa smycken som reflekterar ljus kan även locka till sig bromsar och öka risken för bromsbett.

Bromstät damm där bromsbett kan inträffa
Bromsen trivs i hagar, dammar, stall, skogar, gräsområden, och vattenområden.
Foto: Olivier Darny, Pexels

Avslutande ord

Hoppas att denna artikel är till hjälp och att allt går bra för den som eventuellt har blivit biten.

Relaterad läsning: Vår artikel om Bålgetingar – guide med råd om stick och bon

Mer läsning: Alla artiklar om djurliv och insektsbett på vår hemsida hittar du här

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar