Gör enkelt din egna långfranska med detta recept! Detta härliga franska bröd är härligt frasigt på ytan och ljuvligt saftigt och mjukt på insidan! Långfranska blir snabbt en favorit.
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 2 timmart15 minuterminuter
Totalt 2 timmart30 minuterminuter
Portioner 2bröd
Ingredienser
10dlvetemjöl
1msktorrjäst
2tsksalt
3,5dltill 5 dl ljummet vatten
1dlvatten till ugnen
Instruktioner
I en liten skål, blanda torrjäst med 1 dl ljummet vatten och rör om. Låt stå i 5 minuter.
I en stor bunke, blanda väl 10 dl mjöl och 2 tsk salt.
Häll jästblandningen i mjölblandningen. Rör om, tillsätt ytterligare 2,5 till 4 dl ljummet vatten tills en deg bildas som släpper från bunkens sidor.
Mjöla lätt en arbetsyta och ha ut degen för att knåda. Knåda och vik degen flera gånger tills du får en enhetlig, spänstig boll, ca 8-10 minuter.
Låt degen jäsa en bunke under köksduk i 1,5-2 timmar.
Nu när degen har jäst kan vi börja forma våra bröd. Vänd ut degen på din knådningsyta och tryck till degen med öppna handflator för att driva ut luften ur degen. Dela i två lika delar.
Ha ut deg längderna på plåt med bakplåtspapper och låt vila under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C under sista 10 minuterna av jäsningen.
Pensla degarna med kallt vatten.
Häll 1 dl vatten i botten av den heta ugnen (var försiktig, ångan är HET!). Sätt in bröden i mitten av ugnen och stäng. Sänk ugnen till 180°C och grädda i 28-30 minuter.
Bröden är färdiga när bottnarna låter ihåliga när de knackas och bröden har en rik nästan mörkt gyllene färg.