Här är ett riktigt enkelt, gott och härligt recept på veganska piroger, fyllda med bland annat sojafärs och potatis!
Förberedelser 30 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 45 minuterminuter
Portioner 12piroger
Ingredienser
Vegansk pirogdeg
7,25dlvetemjöl
120gvegetabiliskt margarin (kallt och tärnat)
1tsksalt
1,25dltill 1,8 dl vatten (justera efter behov)
Fyllning
4mskrapsolja
½stlök
1ströd paprika
200gvegansk sojafärs
1stpotatis
2stvitlöksklyftor
1tskpaprikapulver
2tsktorkad timjan
½tskchilipulver
1tsksalt
¼tskpeppar
Instruktioner
Tillsätt vetemjöl och salt i en stor skål eller bunke, och blanda väl. Tillsätt kallt, vegetabiliskt margarin tärnat i väldigt små tärningar, och arbeta in det i mjölet med hjälp av en gaffel tills konsistensen är lite klumpig och sandig.
Tillsätt vatten, börja med 1 dl och tillsätt mer om krävs, för att forma degen till en degboll.
Låt degen vila i kylen medan du förbereder fyllningen.
I en stor panna på medelvärme, tillsätt 2 matskedar olja och fräs sojafärsen, tärnad lök, hackad vitlök och torkad timjan i cirka 5-8 minuter.
Tillsätt hackad röd paprika, tärnad potatis och kryddor och fortsätt fräsa tills paprikan och potatisen blivit mjuka.
Ta av från värmen och låt svalna lite medan du förbereder pirogdegen.
Värm ugnen till 175 grader Celsius och ha ut degen på en ren, mjölad, plan arbetsyta.
Skär degen på mitten och kavla ut tills den är tunn, skär i cirklar som har ungefär 10 centimeters diameter, och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Kavla ut degresterna och upprepa processen även för dem!
Skopa upp ungefär 2 msk och placera i mitten av varje degcirkel. Blöt alla kanter lätt med vatten eller olja och pressa ihop. Använd gärna en gaffel för att försegla dem. Upprepa med återstående deg.
Pensla lätt alla piroger med olja och grädda i mitten av ugnen på 175 grader Celsius i 15-20 minuter.
Njut av dina veganska piroger! Servera gärna med valfri sås!