Kålpudding är en riktig svensk klassiker detta recept är på kålpudding utan ris. Servera med fördel tillsammans med kokt potatis och rårörda lingon, och gärna en härlig sallad.
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 35 minuterminuter
Totalt 50 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
1stvitkålshuvud
500gblandfärs
1,75dlgrädde
2mskkalvfond
0,5dlvatten
1stgul lök
3mskströbröd
1msksoja
1msksirap
1tskmald kryddpeppar
salt
peppar
smör till stekning
Instruktioner
Sätt ugnen på 180°C.
Avlägsna vitkålens rot och skär sedan vitkålen i små bitar.
Tillsätt en klick smör i en panna och fräs kålen. Krydda kålen med salt och vitpeppar, och tillsätt sedan sirapen. Ta bort från värmen.
Rör ihop färsen med grädde och soja samt kryddpeppar, i en bunke. Skala och riv löken och tillsätt den till färsblandningen, tillsammans med ströbrödet och vattnet.
Rör ihop färsblandningen så det blandas fint och tillsätt salt och peppar för kryddning.
Tillsätt en tredjedel av kålen till färgblandningen.
Smörj en ugnsform cirka 30×25 cm och tillsätt hälften av resterande kålen. Toppa kålen med färsen, och tillsätt sedan resterande kålen som översta lager
Sätt in i mitten av ugnen och låt tillagas i cirka 35-40 minuter.
Servera med rårörda lingon och gärna en härlig sallad.